Hoppa till innehållet

Inrikes

Hård kritik mot polisen i ny bok om Eric Torell

”Polisens våldsmonopol riskerar att gå från att vara ett verktyg för att upprätthålla lag och ordning till ett självändamål för att visa vem som bestämmer. Det jag menar är att det måste finnas ett själv­reflekterande”, säger polisen och författaren Rune Engström (till vänster). Här tillsammans med medförfattaren Gabriel Cardona Cervantes.
”Polisens våldsmonopol riskerar att gå från att vara ett verktyg för att upprätthålla lag och ordning till ett självändamål för att visa vem som bestämmer. Det jag menar är att det måste finnas ett själv­reflekterande”, säger polisen och författaren Rune Engström (till vänster). Här tillsammans med medförfattaren Gabriel Cardona Cervantes. Bild: Anna Drvnik

Dagens ETC.

För tre år sedan sköts Eric Torell ihjäl av polisen när han var ute på gården och lekte med en leksakspistol i plast. Polisen och författaren Rune Engström riktar hård kritik mot sina kollegor i kåren och menar att de har för nära att ta till vapen och är oförmögen till självkritik. ”Man måste inse att ­något har gått fel, men ­istället slår man bara ifrån sig”, säger han.

25 skott avfyras av en polis­patrull mot Eric Torell, en 20-åring med autism och Downs syndrom, en tidig augusti­morgon på en innergård i centrala Stockholm för tre år sedan. Han har smitit ut från lägenheten i Vasastan där han bodde på halvtid med sin pappa Richard och tagit med sig en lekpistol i plast. Det första skottet träffar i magen, det dödande i ryggslutet. Två av de tre polismännen i patrullen åtalas för vållande till annans död, alternativt tjänstefel, men frias senare i tingsrätten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser