Hoppa till innehållet

Inrikes

H&M-miljardären utreds för olaglig kameraövervakning

Bild: Emanuel Hendal, Shutterstock, Press (montage)

Dagens ETC.

Dagens ETCs granskning av H&M-miljardärens privata jaktpark i Stockholms skärgård har följts av flera utredningar från myndigheter. Nu granskas den omfattande kameraövervakningen på ön av Integritetsskyddsmyndigheten.

I början av februari avslöjade Dagens ETC att Jan Bengtsson, arvtagare till H&M-imperiet och en av Sveriges rikaste män, har anlagt ett jaktreservat på Kvarnön i Stockholms skärgård. Det rör sig om utplanterade mufflonfår och skövlad skog, men också om minst 15 övervakningskameror som har placerats ut vid öns förtöjningsplatser, byggnader och vägar. Nu utreds kameraövervakningen av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Läs mer:

H&M-miljardären skövlar skärgårdsö – skapar privat jaktpark

Förundersökning inledd om skogsskövling på H&M-miljardärens skärgårdsö

Smugglade mufflonfår skapar kaos på brilljonärens ö

Influencern smugglar vilt åt överklassen – erkänner jaktbrott

Det är förbjudet att övervaka områden där allmänheten har tillträde och Dagens ETC har tidigare mejlat Jan Bengtssons advokat, Caroline Sundberg på Hannes Snellman advokatbyrå, med frågor om kamerorna. Hon menade då att kamerorna utanför hemfridszonen varken är aktiva eller spelar in, men avböjde frågor om varför de i så fall pryds med skyltar som utannonserar kamerabevakningen.

Vid publiceringen utreddes Jan Bengtsson för misstänkta regelbrott av Länsstyrelsen, och sedan dess har en förundersökning om brott mot strandskyddet inletts efter polisanmälan från Haninge kommun. Detta efter att Dagens ETC konstaterat att stora ytor skog har huggits ner och ersatts av golfbaneliknande gräsmattor. Avverkningen bekräftas av satellitbilder före och efter ön bytte ägare.

Dagens ETC söker Jan Bengtsson genom Hannes Snellman advokatbyrå.

00:00 / 00:00