Hoppa till innehållet

Inrikes

Grönland stoppar all oljeutvinning: ”Extremt goda nyheter”

I havsbotten utanför Grönland  finns flera miljarder fat oljeekvivalenter. Landet  bestämmer sig nu för att stoppa all fram- tida borrning efter olja och gas, bland annat för att skydda lokalmiljön.
I havsbotten utanför Grönland finns flera miljarder fat oljeekvivalenter. Landet bestämmer sig nu för att stoppa all fram- tida borrning efter olja och gas, bland annat för att skydda lokalmiljön. Bild: Bild: Felipe Dana/AP/TT

Dagens ETC

Grönland stoppar allt framtida borrande efter olja och fossilgas. Ett beslut som lär betyda att en av världens största oljereserver aldrig kommer att utnyttjas. ”Det är passé att leta efter olja eller gas i Arktis”, säger Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen till Sveriges Radio.

Från regeringskansliet i Nuuk tillägger hon att hon inte tror att det ligger några stora vinster och väntar på dem runt hörnet i den fossila energin. Detta trots att Grönland bedöms ha en av världens största outnyttjade reserver av olja och gas. Dock har det hitintills inte gjorts några kommersiellt gångbara fynd av fossil energi runt ön, som är en självstyrande del av Danmark.    

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser