Hoppa till innehållet

Kommentar / Emma Sofia Dedorson

Grön feminist stjärnskott i Spaniens nya vänster

Mónica García Gómez och partiet Más Madrid blev de enda som gick framåt i vänstern i veckans regionalval. En narkosläkare som kallar sig grön och som slåss för mer resurser till sjukvården. 
Mónica García Gómez och partiet Más Madrid blev de enda som gick framåt i vänstern i veckans regionalval. En narkosläkare som kallar sig grön och som slåss för mer resurser till sjukvården.  Bild: Bild: Wikimedia

Dagens ETC

Hon kandiderade för det nya, progressiva partiet Más Madrid och fick näst mest röster i regionvalet i Madrid. Medan resten av vänstern gjorde ett katastrofval seglade hennes alternativ upp som oppositionens segrare med mottot: För en grön och feministisk framtid. Den 47-åriga narkosläkaren Mónica García Gómez kommer att leda oppositionen mot Madrids nya, stärkta högerregering.

Hon är narkosläkaren som jobbade på intensivvårdsavdelning under pandemins tuffaste månader. Hon är feministen och trebarnsmamman som ser klimatkrisen som vår tids största utmaning. Så har hon presenterat sig för väljarna och nu har hon som första alternativa, progressiva parti i Spanien lyckas putta ned socialdemokraterna PSOE från tronen som vänsterblockets ständiga ledare. Podemos-utbrytaren Mónica García Gómez och partiet Más Madrid (MM) blev näst störst i regionen Madrid och därmed oppositionens ledare.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser