Inrikes.

2020-10-16 11:53
Socialdemokraternas Jonas Attenius. Bild: Adam Ihse/TT
Socialdemokraternas Jonas Attenius.
Puffetikett
Dagens ETC

Göteborg backar från krav på ebo-undantag

Göteborg drar tillbaka förslaget om att hela kommunen ska få göra undantag från ebo-lagen. Det blev klart efter en omröstning i kommunfullmäktige. Nyligen gjorde även Malmö samma sak.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan i juli har kommuner kunnat göra undantag från den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende. Det innebär att den som söker asyl i Sverige blir av med sin dagliga ersättning om den bosätter sig i ett område som är undantaget.

Några kommuner har hävdat att de måste undanta hela kommunen, däribland Göteborg. Men när kommunfullmäktige skulle avgöra frågan i torsdags blev det ändå ett nej. Det efter att Länsstyrelsen meddelat att de inte kommer att godkänna en ansökan om att undanta en hel kommun, vilket fick Socialdemokraterna att lägga ner sina röster. Jonas Attenius, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, poängterade dock att de fortfarande tycker att kommunen borde undantas, och att ebo-lagen borde slopas helt. Men deras före detta rödgröna samarbetspartners, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministisk initiativ, är av helt motsatt åsikt. De är emot att en ansökan om undantag överhuvudtaget görs.

– Vi är väldigt måna om att bryta segregationen och få en integration som fungerar. Men då är det viktigt att förstå vad som leder till ökad integration. I Malmö har halva staden varit undantagen ungefär, och man kan se att det inte har gett någon effekt på själva flyttandet. Enda effekten blir då att de som redan har det tufft blir utan stöd och får det ännu tuffare, säger Karin Pleijel, gruppledare för MP.

I Malmö har 97 av 192 områden varit undantagna sedan i somras. Men politikerna har velat utöka det till att omfatta hela kommunen. Men även där har Länsstyrelsens inställning fått kommunen att ändra sig. För en dryg vecka sedan meddelade Länsstyrelsen i Skåne att de inte godkänner att hela kommunen undantas. Och även där är Socialdemokraterna besvikna.

– Länsstyrelsens utlåtande var tyvärr inte helt oväntat, men jag beklagar det. I Malmö har vi länge påtalat att Ebo är ett illa utformat system som lämnar ansvaret till den enskilde asylsökande att ordna sitt boende, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsen ordförande, till SVT.