Inrikes.

2014-10-06 11:47
Presskonferens på onsdagen med Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson (V) statsminister Stefan Löfven och Gustav Fridolin (MP) om en överenskommelse om regler för vinster i välfärden. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Presskonferens på onsdagen med Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson (V) statsminister Stefan Löfven och Gustav Fridolin (MP) om en överenskommelse om regler för vinster i välfärden.

"Ger säkert ett och annat riskkapitalbolag hicka"

Vinster i välfärden ska återinvesteras och bolag med vinst som huvudintresse stoppas. Det är innebörden av överenskommelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet. Men hur det ska gå till är inte spikat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Ett och annat riskkapitalbolag kommer säkert att få hicka, och det ska de ha, sade Ulla Andersson, vänsterpartiets ekonomiska talesperson vid presskonferensen på måndagsförmiddagen.

Regeringen och Vänsterpartiet är nu överens om vinster i välfärden. En utredning tillsätts i januari och ska vara klar i mars 2016. Målet är hitta former för hur vinstuttag ska begränsas i välfärdsbolagen. De flesta välfärdsområden kommer att ingå och det gäller både nya och befintliga bolag inom skola, förskola, vård och omsorg. När det gäller vinstuttag för flyktingboende är det en fråga som man kommer att göra upp om senare.

Vänsterpartiets Ulla Andersson kallade uppgörelsen historisk. De tre partierna är överens om att vinster ska återinvesteras i verksamheterna och att bolag som har vinst som huvudintresse inte ska ha möjlighet att bedriva välfärdsverksamhet. Men ännu finns inga klara förslag på hur vinsterna ska stoppas.

– Bolag ska inte kunna driva välfärd med vinst som huvudintresse, men får göra vinst men den ska återinvesteras i verksamheten. Hur det ska gå till är inte klart. Lagstiftningen är inte skriven, sade statsminister Stefan Löfven.