Den senaste veckan har Hisingen åter igen plågats av skjutningar. I fredags larmades polisen om att det sköts runt Kvilletorget på Hisingen. Ingen skadad påträffades men polisen fann tomhylsor på platsen. Under den efterföljande natten skedde två mordbränder med kort intervall. En på en adress i centrala Göteborg, och en vid en radhuslänga på Hisingen. Några timmar senare på lördagsmorgonen exploderade en handgranat vid ett flerfamiljshus nära Kyrkbytorget, även det på Hisingen nära en bostad där en tidigare dömd gängmedlem bor. På tisdagsmorgonen fick polisen återigen ett larm om en handgranat, denna gång placerad under en bil i närheten av Kville. Den lyckades polisens bombgrupp desarmera. I närheten bor en känd gängmedlem.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lugnt år hittills
Innan den senaste veckans oroligheter har det varit ett väldigt lugnt år på Hisingen. Så sent som den 27 november i år rapporterade ETC Göteborg om att just Hisingen utmärkt sig för de få våldshändelser som skett under året. Då hade enbart en skottlossning skett sedan nyårsafton. Lokalpolisområdeschefen för Hisingen Jörgen Thorén berättade då att polisen lyckats få flera centrala personer i gängkonflikten dömda till fängelse, och att det var en av anledningarna till att situationen lugnat ner sig. Men varnade för att det kunde vara ett bedrägligt lugn.
– Jag vill framhålla att det här är en ögonblicksbild och inget jag kan garantera kommer att hålla i framtiden. Men det är ju oerhört positiva siffror, sa han då.
Men nu finns en risk att våldet ökar igen. De fem händelserna på Hisingen går att koppla ihop, det säger Stor-göteborgs polischef Erik Nord till GP, även om han inte utesluter att det inte finns något samband bakom. Han säger också att detta var något polisen visste skulle komma ”för eller senare”.
”Allvarligt”
– Om det rör en konflikt mellan individer och grupper med ett stort våldskapital, så är det förstås allvarligt. Men det är samtidigt något vi visste skulle komma, förr eller senare, säger han till tidningen.
Men kriget mellan gängen verkar ha flyttat på sig. Tidigare var epicentrumet Biskopsgården. Enligt en sammanställning GP gjorde i början av året över antalet skjutningar sedan 2013 var Biskopsgården i särklass mest drabbat, med 33 skjutningar. Flera av dåden där har blivit nationella nyheter, som exempelvis det mycket makabra dubbelmordet på Vår Krog och Bar 2015.
Men i år har inte en enda skjutning skett, inte heller efter helgens våldsyttringar.
”Flyttat från stadsdelen”
Sergio Garay som är stadsdelsdirektör för Västra Hisingen menar att det har att göra med att de kriminella har lämnat Biskopsgården.
– Det som har skett nu har skett runt omkring i andra stadsdelar. Det beror på att många som tidigare var ledare för olika gängkonstellationer som bodde och levde sina liv i Biskopsgården har flyttat ut från stadsdelen. Det är därför många av händelserna sker utanför Biskopsgården nu. Vissa av dem har flyttat med hjälp av oss och vissa har gjort det på eget bevåg.
Men Sergio Garay tror inte att man helt kan utesluta att fler våldsamheter uppstår även i Biskopsgården framöver.
– Det finns en latent risk här. Det finns en parallellstruktur här i stadsdelen, där ett fåtal individer fortfarande ägnar sig åt kriminell verksamhet. De har inte försvunnit, de grova brotten har försvunnit men det som är deras verksamhet, framför allt drogförsäljning, finns kvar i bakgrunden. Den är på inget sätt utrotad.
Förebyggande arbete
Västra Hisingen jobbar nu med att försöka hindra fler unga från att ansluta sig till gängen.
– Det vi gör från stadsdelen är att vi försöker förhindra att fler ungdomar hamnar i en kriminell karriär, genom att ge dem bland annat bättre chanser att klara sig i skolan. Det är den viktigaste insatsen, och det kommer ta flera år att nå dit. Men vi upplever att vi är på rätt väg, säger Sergio Garay.