Skolan.

2016-09-15 19:00
För att öka jämlikheten har Uppsala infört ett nytt ersättningssystem som tar hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Bild: Fredrik Sandberg/TT
För att öka jämlikheten har Uppsala infört ett nytt ersättningssystem som tar hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund.

Friskola vill stoppa jämlikare ersättningssystem

Skolresultaten varierar stort mellan skolorna i Uppsala och skillnaderna ökar. För att råda bot på det har Uppsala kommun infört ett nytt ersättningssystem som ska öka jämlikheten. Men Internationella Engelska Skolan, som fick sin skolpeng sänkt, anser att kommunen straffar en framgångsrik skola.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De senaste åren har Uppsalas skolor allt mer kommit att glida isär. Vissa är mycket framgångsrika medan andra inte lever upp till kunskapsmålen. För att komma till rätta med problemet införde den rödgröna majoriteten i Uppsala kommun förra vintern en så kallad strukturersättningsmodell för förskola, grundskola och gymnasium, en modell som nu inspirerar andra kommuner.

– Det har fått en segregerad skola i Uppsala till följd av det fria skolvalet, men också som en följd av bostadssegregationen. Det här är en metod för att uppnå en mer jämlik skola, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Bidrag efter behov

I stort sett betalar kommunen ut lika mycket i skolpeng per elev till friskolor och kommunala skolor. Men det finns ett visst utrymme för att också ta hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Det betyder att om elever på en skola bedöms ha en ökad risk att inte nå kunskapsmålen kan den skolan få mer pengar.

I Uppsala har kommunen valt att avsätta sju procent av skolpengen till grundskolan för detta ändamål. Det innebär att skolor där elevernas föräldrar har låg utbildningsnivå, försörjningsstöd, låga inkomster eller där eleverna bor med bara en vårdnadshavare får mer. Medan skolor med stor andel barn till högutbildade får mindre. De flesta kommuner har någon typ av omfördelningssystem men Uppsala sticker ut genom att ta hänsyn till ovanligt många faktorer. Det gör att omfördelningseffekten blir större.

De rödgrönas nya sätt att räkna fick tidigare i år uppmärksamhet då det ledde till att Internationella Engelska skolan, som är Uppsalas största grundskola, fick sitt bidrag sänkt med fem miljoner kronor. En kalldusch som för friskolan innebar 7 000 kronor mindre per elev med omedelbar verkan.

Läs vidare på nästa sida: Beslutet kritiseras av friskolerektor