Inrikes.

2016-10-21 15:20
Maria Graaf. Bild: Privat
Maria Graaf.

”Freja 13 år” överöstes med sexförslag på ungdomsforum

Maria Graaf, 27, skapade ett konto på ungdomsforumet Kamrat där hon utgav sig för att vara en 13-årig tjej. Efter bara fem minuter hade hon fått sexuella erbjudanden från ett 20-tal män.

– Jag blir så jävla förbannad och äcklad, säger hon.

Maria Graaf, som bor Gävle och studerar till hälsopedagog, fick idén efter en diskussion med en vän om hur äldre män uppvaktat yngre tjejer på nätet i deras ungdom. Hon ville se om det var lika illa idag.

– Jag blev chockad. Det var mycket värre än jag hade väntat mig, säger Maria Graaf.

Hon gör ett experiment på ungdomsforumet Kamrat.se genom att registrera sig som 13-åriga Freja, en tjej som gillar hästar och ridning. Hon har ett hästhuvud som profilbild. Inom fem minuter har runt 20 män i åldrarna 16-45 skrivit till henne. 

En 45-åring frågar vad hon har för underkläder och om hon är villig att sälja sina trosor, en 26-åring skriver att 13-åringar har ”sjukt snygga rumpor” och en 33-åring frågar om hon vill ses och kolla på film till helgen, ”kanske mysa lite”. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


”Rovdjur ute på jakt”

– En del gick direkt på snusk men andra var mer försiktiga till en början. ”Vilken hästras gillar du?”, ”Rider du på ridskola?” och sen kommer ”Är du singel?”, ”Gillar du sex?”. Det är så vidrigt, de känns som rovdjur ute på jakt, säger Maria Graaf.

Resultatet från experimentet har lett till en lång Facebooktråd där diskussionen nu går varm. En rad andra kvinnor har själva startat konton där de utger sig för att vara unga tjejer, vissa så unga som sju år. Svaren från de vuxna männen bokstavligt talat väller in.

Kvinnorna upptäcker snart att ju yngre de sätter sin ålder, ju mer intressanta blir de för männen.

– När jag skapade en ny användare och sänkte åldern bara från 13 till 12 år, fick jag betydligt fler svar. Ju yngre ju lättare att övertala, tänker de kanske.

Män med familj

Maria Graaf säger att det är viktigt att förstå att det inte är några ”enstaka äckel” det handlar om.

– Det här är helt vanliga män som har jobb och familj. Man tror ju är sådana här män bor själva ute i en stuga i skogen, men så är det inte.

Efter att ha uppmärksammat Kamrat på trakasserierna har sidan tagit bort flera av männens profiler. Maria Graaf har också tipsat polisen och mejlat dem männens bilder och kommentarer. 

– Polisen måste lägga ner mer resurser på att sätta dit de här männen. När de väl gjort det måste de få hjälp och vård. De här männen skiter i att de förstör barnens liv för alltid.

Spelar på dålig självkänsla

Hur verkligheten ser ut för de ”riktiga” unga tonårstjejer som befinner sig på den här typen av sidor vågar hon knappt tänka på. Hon har haft kontakt med flera på Kamrat som vittnat om att sexuella inviter från äldre män är mer än vanliga där. 

– Jag minns själv hur det var när man var ung. Man kanske tycker det är lite häftigt att få en komplimang från en äldre kille, speciellt om man har dålig självkänsla. Sedan börjar han be henne att skicka lättklädda bilder och videos. Och om de träffas… ja, Gud, det vill jag inte ens tänka på.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Alla sorters män bland förövarna

- Bland de hundratals svar som Maria Graaf och de andra kvinnorna mottog under sina falska profiler på Kamrat.se inkom sexuella svar från följande män:

- Lennart, 27, jobbar på Räddningstjänsten, bor i egen lägenhet i medelstor stad.

- Linus, 26, jobbar på Frivården och håller föredrag, bor i mellersta Sverige.

- Olof, 51, förtidspensionär, bor i lägenhet i mellanstor stad i södra Sverige.

- Albin, 33, jobbar som vakt, bor i en stor stad i mellersta Sverige.

- Fredrik, 46, jobbar som CNS-operatör i sydvästra Sverige.

Förnamnen är påhittade eftersom namnen på Kamrat.se är smeknamn.