Inrikes.

2018-03-06 14:05
Den långa vintern slår hårt mot landets hemlösa.   Bild: TT
Den långa vintern slår hårt mot landets hemlösa. 

Fortsatt kyla men Malmös härbärge stängs

Den hårda och sena vintern slår hårt mot Malmös hemlösa. Stark kyla har fått Malmö stad att två gånger förlänga öppethållandet för härbärget Vinternatt, som nu tar emot gäster till onsdag morgon. Några fler förlängningar efter det blir det inte.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Den 15 mars går bygglovet för de baracker vi har hyrt ut. Tills dess måste vi ha utrymt området de står på, säger Ann Söllgård, avdelningschef på sociala resursförvaltningen i Malmö.

I slutet februari slog vintern till i Skåne med både kraftiga snöfall, minusgrader och kraftig blåst. En vecka in i mars ligger snön kvar och det är minusgrader nattetid.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Härbärget Vinternatt som Malmö stad finansierar och som driver i samarbete med Skåne stadsmission och Pingstkyrkan, skulle enligt planerna har stängt i slutet av februari. Härbärget består av baracker som är uppställda på ett inhägnat område intill Pingstkyrkan i Malmö. Totalt finns där 40 sängplatser.

Inga sängplatser

Kylan gör att även Crossroads, Skåne stadsmissions mötesplats för EU-migranter, har haft nattöppet. På Crossroads, där 50 personer kan vistas samtidigt, finns inga sängplatser. De som besöker nattcaféet kommer in i värmen, men får tillbringa ­nätterna i stolar.

– Enligt vårt avtal med Malmö stad så håller vi öppet när det är under fem minus grader eller väder med klass-2-varning. I och med att det nu går mot mildare temperaturer så stänger vi nattetid, säger Liv Palm, enhetschef för Cross­roads, Skåne stadsmission.

Crossroads har dagtid tagit emot upp 110 besökare.

– De som har kommit till caféet har varit många och dessutom stannat längre än de brukar, säger Liv Palm.

Nattöppet

Utöver Crossroads och Vinternatt så håller föreningen Kontrapunkt öppet nattetid för hemlösa. Uppemot hundra personer har enligt uppgift sökt sig till dem.