Inrikes.

2021-02-24 08:53
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Fortfarande turbulent efter avslöjanden om Apotea – vill få fackklubb på plats

Apotea är ännu långt ifrån att ha åtgärdat bristerna i arbetsmiljön på företagets lager i Morgongåva, som uppmärksammades stort i en granskning av Dagens ETC i höstas. Det säger en anställd som också är kritisk till fackförbundet Unionens arbete hittills. Facket själva säger att en fackklubb skulle vara ett steg på vägen.

Instängda arbetare, kameraövervakning av anställda, kollektiva bestraffningar, sexuella trakasserier och hotfulla sms från vd:n Pär Svärdson. Det är några av de missförhållanden som kommit fram i Dagens ETC:s granskning av Apotea under vintern och hösten. 

Men trots att exempelvis Integritetsmyndigheten inlett en granskning av företagets kamaraövervakning och att fackförbundet Unionen förhandlat färdigt med Apotea angående användning av kollektiva bestraffningar säger en anställd nu till tidningen Kollega att de som jobbar där inte märkt av någon förbättring av arbetsmiljön.

– Vi får inte sitta ner när vi jobbar, trots att vi arbetar 12-timmarspass. Pär vill ha koll på allt och ser om vi sätter oss ner och vilar, säger medlemmen till tidningen.

Personen, som vill vara anonym, är kritisk till fackets insats hittills. 

– Det är klart att det kanske är saker som sker som vi inte vet om men det känns som att Unionen skiter i oss, vi kan inte se några förbättringar. Vi skulle vilja se en blockad eller liknande men även om Unionen har information om vår situation så upplever vi att de tassar på tå för arbetsgivaren. Hur länge då? Och på vems bekostnad?

Unionens ansvariga ombudsman Jörgen Gustavsson försvarar fackets arbete med att det varit svårt att uppdatera medlemmarna i vad det förhandlas om, bland annat eftersom det är en stor arbetsplats och särskilt nu under pandemin. Han tror därför att en lokal fackklubb skulle hjälpa när det kommer till frågan om bättre information till medlemmarna. Och en sådan tycks nu vara på väg att bildas.

– Vi har flera medlemmar som är intresserade av att engagera sig. Vi hoppas att det ska vara klart innan månadsskiftet mars-april, säger han till tidningen Arbetet

Fakta

Det var i slutet av oktober i fjol som Dagens ETC avslöjade Apoteas företagskultur med kameraövervakning och hotfulla sms från vd Pär Svärdson

Apotea har en fullständigt dominerande ställning på den nätbaserade apoteksmarknaden och har kallats Sveriges Amazon

Bolaget har cirka 900 anställda i Morgongåva och Stockholm

Under 2019 omsatte Apotea cirka 2,7 miljarder kronor vilket är minst tio gånger mer än den största konkurrenten. Bolagets huvudlager ligger i Morgongåva utanför Uppsala