Hoppa till innehållet

Köttskatt

Fler röster höjs för köttskatt – men i riksdagen är det tyst

Bild: Bild: Vadim Ghirda/AP

Dagens ETC

Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med nästan 50 procent. Det trots att djurindustrin orsakar stora klimatutsläpp och bidrar till övergödning, samtidigt som köttätande kan öka risken för cancer. För att vända trenden höjs nu allt fler röster för att Sverige ska införa en köttskatt.

Läs också: "Finns bättre åtgärder för att minska köttkonsumtionen"

Köttkonsumtionen ökar både globalt och i Sverige. Förra året åt medelsvensken drygt 87 kilo kött (cirka 50 kilo borträknat ben). Det är visserligen en minskning med ett halvt kilo sedan 2013, men annars mer än alla tidigare år. Jämfört med 1990 har köttkonsumtionen ökat med 45 procent. Det trots flera larm om att vi äter mer kött än vad som är hälsosamt. Senast förra veckan varnade världshälsoorganisationen WHO för att processat kött som korv, bacon och skinka ökar risken för olika typer av cancer. För att minska köttkonsumtionen tror Fredrik Hedenius, energi- och klimatforskare på Chalmers, att köttskatt kan vara en lösning.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs hela sommaren

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa hela sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln