Inrikes.

2019-11-07 18:45
Sommelierer skulle kunna förbättra kvaliteten på måltiderna. Bild: Shutterstock
Sommelierer skulle kunna förbättra kvaliteten på måltiderna.
Puffetikett
Dagens ETC

Forskare: Ålderdomshem borde anställa sommelierer

Henrik Scander har precis disputerat med avhandlingen Måltidskunskap Food and beverage combinations, vid Örebro universitet. Han driver tesen att sommelierer skulle kunna göra mycket nytta utanför lyxkrogarna.

”De skulle kunna göra stor skillnad inom ålderdomshem, sjukvården och i skolan”, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De flesta kanske känner sommelierer från exklusiva restauranger där de föreslår dyra viner, men Henrik Scander menar att deras expertkunskap inom dryck skulle komma väl till pass inom det offentliga. Bland annat genom att förbättra kvaliteten på måltiderna.

– De skulle kunna göra stor skillnad inom ålderdomshem, sjukvården och i skolan. De har kunskap om hela måltidsupplevelsen och kan applicera sin kunskap på vilken institution som helst – det behöver inte vara stjärnkrogen som de är associerade med idag, säger han.

Inte bara mat

Scander har själv varit yrkesverksam som chefssommelier och avhandlingen han skrivit kretsar kring hur hans kollegor kan bidra till att minska klyftan mellan vad vi äter och vad vi borde äta.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Som exempel lyfter Henrik Scander fram att en måltid inte bara handlar om maten på tallriken utan om allt runt omkring också, såsom ljud, ljus och miljö – samt så klart vilken dryck man väljer till maten. När han undersökte hur människor kombinerade mat och dryck fann han att samma gamla mönster går igen.

– Det visade sig att människor ofta håller sig till det förväntade. Men frågan kvarstår om människor äter och dricker dessa kombinationer för att de tycker det är gott eller för att de är rekommenderade. Hönan eller ägget helt enkelt, säger Henrik Scander.

Alkohol – tomma kalorier

Även om alkoholkonsumtionen sjunker i Sverige över tid så visar Henrik Scanders studier att framförallt män dricker för många tomma kalorier i form av alkoholhaltiga drycker. Men han ser en ljusning.

– Utvecklingen går åt rätt håll. Det är alkoholfria alternativ som ökar mest just nu och framför allt alkoholfria ölsorter. Jag hoppas att framför allt sommelierna har nytta av min avhandling eftersom de kan spela en av­görande roll för utvecklingen.

Sommelier

En servitör med ansvar för vin.

Arbetar ofta som restaurangchef eller barchef.

Finns som akademisk utbildning i Örebro, men privata skolor utbildar också.