Inrikes.

2018-04-27 13:50
Foto: Bertil Ericson / TT

Försäkringskassans generaldirektör får sparken

Ann-Marie Begler tog över som generaldirektör för Försäkringskassan 2015, men efter massiv kritik mot myndigheten får hon nu lämna sitt uppdrag. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Regeringen och ansvarig socialförsäkringsminister Annika Strandhäll berättar under en presskonferens på fredagen att Ann-Marie Bergler får lämna sitt uppdrag som Försäkringskassans generaldirektör – något hon har varit sedan 2015.

– Det uppdrag hon fick för tre år sedan har hon utfört väl, men vi vill också vara tydliga med att vi nu tar nästa steg i renoveringen av Försäkringskassan genom att öka balansen mellan myndighetens två uppdrag – som dels handlar om att pröva rätten till ersättning men också att ge ett bra stöd till individen för att kunna återgå i arbete, säger Annika Strandhäll. 

Maria Hemström-Hemmingsson, som närmast kommer från  arbetet som generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, har utsetts som ny tillfällig generaldirektör.

Generaldirektör tillsätts

Samtidigt meddelar regeringen att en ny överdirektör för Försäkringskassan kommer att inrättas "med uppdraget att arbeta för bättre samarbete med andra myndigheter för att individen ska vara i fokus". Vem som får den rollen är ännu oklart. 

Sedan Begler tillträdde har sjuktalen i Sverige minskat, men Försäkringskassan har samtidigt fått mycket kritik för hur den tillämpar sjukförsäkringen och assistansersättning. Under hösten och våren uppmärksammades flera fall där personer blivit av med sina ersättningar efter myndighetens snäva tolkning av direktiv och vägledande domar.
I januari kunde Dagens ETC avslöja att myndigheten tar till drastiska metoder för att få ner sjuktalen.Till exempel har handläggare vittnat om hur de handläggare som gör flest avslag premieras med högre lön. Ansvarig minister Annika Strandhäll sade nyligen till SVT:s Agenda att ett sådant system är helt ”oacceptabelt".

Samtidigt anser många kritiker att det är regeringens press på Försäkringskassan om att få ner sjuktalen som legat till grund för de allt hårdare bedömningarna.
Under presskonferensen meddelar regeringen att de i regleringsbrevet till Försäkringskassan förtydligar att målet om ett sjuktal på 9,0 är ett långsiktigt samhällsmål och inte ett individmål. Dessutom införs skrivelser som betonar Försäkringskassans samordningsuppdrag för att se till att människor inte hamnar i kläm mellan myndigheter. 

LO, som hör till dem som riktat stark kritik mot Försäkringskassans allt hårdare bedömningar av rätten till ersättning, välkomnar regeringens besked.
– Man ändrar i regleringsbrevet och byter ledning, och då är det svårt att se att man kunde fortsätta med samma vansinne, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, till SvD.

Detta har hänt:
Januari 2018 – Dagens ETC avslöjar att Försäkringskassan tar till drastiska metoder för att få ner antalet sjukpenningsdagar. En handläggare vittnar om hur ledningen på Försäkringskassan vid Globen i Stockholm inrättat en särskild ”expertgrupp” för att öka antalet avslag, samt att handläggare som gör hårda bedömningar premieras med lönepåslag.

Januari 2018 – Efter avslöjandet genomför ST-facket en medarbetarenkät som bland annat visar att antal avslag kommit upp på lönesamtal vid fler av Försäkringskassan sjukpenningkontor än det vid Globen.

Januari 2018 – Jurister och professorer i juridik riktar i Dagens ETC skarp kritik mot Försäkringskassan för att myndigheten har hittat på egna regler utan stöd i lagen. Det gäller bland annat Försäkringskassans detaljerade krav på sjukintygens utformning.

Februari 2018 – Socialminister Annika Strandhäll kallas till två interpellationsdebatter i riksdagen till följd av Dagens ETC:s granskning av Försäkringskassans arbetsmetoder. Den första handlar om regeringens krav på ett sjuktal på 9,0 eller under och den andra om att Försäkringskassan inte följer lagen i bedömningarna om sjukpenning.

Mars 2018 – Arbetsförmedlingen riktar skarp kritik mot Försäkringskassan för att vara för hårda i sina bedömningar av sjukpenning och menar att de får ta emot människor som är för sjuka för att söka jobb. Antalet personer som gått från sjukskrivning till arbetssökande har ökat med 450 procent sedan 2014.

April 2018 – SVT Agenda gör ett TV-inslag av Dagens ETC:s avslöjande om att fler avslag ger lönepåslag för handläggare på Försäkringskassans kontor i Globen.

April 2018 – En hög områdeschef för sjukförsäkringen inom region Stockholm/Gotland gå.

April 2018 – Försäkringskassans generaldirektör Anne-Marie Begler får på regeringens begäran  lämna sitt uppdrag.