Inrikes.

2017-11-01 14:00
Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist. Bild: Försäkringskassan / Jessica Gow/TT
Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist.

Försäkringskassan: ”Domen kan få svåröverskådliga konsekvenser”

En vägledande dom från i somras kan komma att få förödande konsekvenser för tusentals personer med personlig assistans. Det varnar Försäkringskassan för, som nu uppmanar regeringen att omedelbart utreda frågan. Att invänta den pågående utredningen räcker inte, hävdar myndigheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En assistents insats måste ha ”direkt och konkret koppling” till ett individuellt behov för att ersättning ska beviljas. Det meddelade Högsta förvaltningsdomstolen i en vägledande dom från i somras.

Till följd av detta riskerar nu 40 procent av de drygt 15 000 personer som i dag får assistansersättning att få färre timmar beviljade, varnar Försäkringskassan. I ett larmbrev till regeringen uppmanar myndigheten därför att utreda frågan omedelbart – utan att invänta den pågående utredningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vår uppfattning är att domen kommer att få svår­överskådliga konsekvenser för stat, kommun och enskilda personer, säger Försäkringskassans rättschef Eva Nordqvist i ett pressmeddelande.

Kräver snabbt agerande

Försäkringskassan har ingen möjlighet att utan stöd i lag eller förordning göra något för att mildra konsekvenserna av domen, hävdar myndigheten. Därav kommer den väntetid, beredskap och tid mellan preciserade hjälpbehov aldrig ge rätt till assistansersättning om ingenting görs.

Domen från i somras följer en i raden av vägledande domar. Sedan det att regeringen förra året  uppmanat Försäkringskassan att ”bryta” utvecklingen av kostnaderna för den statliga assistansersättningen finns idag 1 000 färre personer med personlig assistans skriver TT.

Organisationer som Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) och förbundet Funktionsrätt kräver också dem att regeringen agerar snabbast möjligt.

Assistansersättning och LSS

Sedan i fjol sker en översyn av insatserna enligt LSS och assistansersättningen.

I riksdagen finns en majoritet för att snabbt ändra lagen då Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tidigare aviserat att de vill se en ändring.

I förra veckan meddelade det ansvariga statsrådet Åsa Regnér att inte heller hon utesluter att det kan behövas justeringar.