Hoppa till innehållet

Inrikes

Förundersökning mot Tomas Eneroth (S) läggs ner

Tomas Eneroth (S).
Tomas Eneroth (S). Bild: Duygu Getiren/TT

Dagens ETC.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anmäldes för sexuellt ofredande efter Socialdemokraternas kongress. Nu har åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen.

Det var i samband med Socialdemokraternas kongress i november som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagades för att ha tafsat på en kvinna. Ministern anmäldes sedermera för sexuellt ofredande – av partikamraten Jan Emanuel Johansson.

Nu har chefsåklagare Maria Sterup beslutat att lägga ner förundersökningen. Detta eftersom åklagaren ”kommit fram till att det inte finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal är begånget”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det har i det här fallet varit frågan om en flyktig beröring. Den kan inte anses ha en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel som krävs för att agerandet är att betrakta som ett sexuellt ofredande. Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga. Varje gärning måste prövas objektivt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet, säger chefsåklagare Maria Sterup på Särskilda åklagarkammaren, i pressmeddelandet.