Inrikes.

2019-09-10 12:05
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Flyget tappar – nu gäller semester hemma

Det svenska flygandet fortsätter minska – i augusti reste fyra procent färre med flyg än samma månad förra året. Inrikesflyget minskar mest.

På liknande sätt har det sett ut hela 2019 – samtidigt ökar det inhemska turistandet.

Svenskarna flyger allt mindre, framförallt inrikes. Enligt ny statistik från Swedavia flög drygt 3 700 000 resenärer till eller från bolagets tio flygplatser under augusti i år – en minskning med fyra procent jämfört med förra året.

Antalet inrikesresor har minskat ännu mer, med tio procent. Allra störst har tappet varit på Landvetter, som tappat 15 procent på inrikesflyget. Anna Strömwall, flygplatschef på Landvetter, tror att orsakerna är flera.

– Dels har vi haft en hög tillväxt fram tills nu, från 2012 till 2019 ökade flygandet här med 40 procent. Då är det naturligt att en avmattning kommer förre eller senare. Nu går konjunkturen ner, och då minskar också flygandet. Dessutom är kronan låg, och det gör att svenskar reser mindre utomlands. Även vädret påverkar, förra årets varma sommar gjorde att bokningarna kom senare i år, säger hon.

Men klimatdebatten då? Jo, Anna Strömwall tror att även den spelar roll.

– Den påverkar också flyget. Men det är en debatt vi välkomnar. Flyget behöver ställa om, säger hon.

Tror på flyget

Anna Strömwall tror dock inte att debatten om flygets klimatpåverkan kommer få så stora effekter att den nedåtgående trenden fortsätter. I alla fall inte långsiktigt.

– När vi gör prognoser lutar vi oss mot internationella och nationella prognoser. De internationella visar en fortsatt stark utveckling för flyget, där man räknar med att framförallt Asien och Sydostasien kommer stå för ökningen. Men även i Sverige kommer flyget vara ett starkt transportmedel. Utmaningen nu är att ställa om till fossilfritt flygbränsle, säger hon.

Samtidigt går trenden åt ett håll där allt fler väljer att semestra hemma. Nyligen kom siffror från SCB som visar att antalet gästnätter på svenska hotell och vandrarhem ökade med sju procent under juni och juli, jämfört med samma månader i fjol. Ökningen beror dels på fler europeiska gäster, men allra mest på att fler valt att stanna i Sverige, enligt branschorganisationen Visita.

Vandring populärt

Också STF, Svenska turistföreningen, har märkt av det ökade intresset för semester på hemmaplan.

–  I juli hade vi en ökning på åtta procent på våra boenden, och när det gäller fjällstugorna längs våra vandringsleder är ökningen ännu större, där handlar det om 17 procent jämfört med förra året, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig på STF.

Också hon tror att klimatdebatten är en stor anledning till att människor väljer att turista i Sverige. Dels finns en genuin vilja att inte belasta klimatet, och dels har det blivit lite av en trend.

– Vi ser både en friluftstrend och en trend att upptäcka inom Sverige. Att däremot lägga ut en bild på en flygplansvinge på sociala medier är det inte så många som gör längre. Nu vill vi hellre visa att vi åker tåg, att vi upplever naturen. Det i sin tur tror jag inspirerar och gör att fler vill semestra på liknande sätt, säger Jenny Engström.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

- Antalet utrikesresenärer vid Swedavias tio flygplatser minskade med 1 procent i augusti, jämfört med förra året

- Inrikesresorna minskade med 10 procent

- Januari-juni minskade antalet utrikesresenärer med 3 procent

- Inrikesresorna januari-juni minskade med 8 procent