Inrikes.

2014-07-15 06:46
Vid ett av lägren finns bara ett tält kvar, de andra blev sönderskurna under söndagen. BILD: Carlos Zaya
Vid ett av lägren finns bara ett tält kvar, de andra blev sönderskurna under söndagen.

Flera tältläger utsatta för vandalisering i Stockholm

Under helgen blev tre EU-migranters läger vandaliserade. Även en parkeringsplats attackerades med flera sönderskurna däck som resultat.
– Mycket tyder på att det här är organiserat, säger en medlem i den ideella föreningen Hem – för hemlösa EU-migranter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var under lördagen och söndagen som tre tältläger i södra Stockholm till stor del förstördes. Även en parkeringsplats där EU-migranter har sina bilar och husvagnar parkerade vandaliserades. Den ideella föreningen Hem – för hemlösa EU-migranter var snabbt på plats vid ett av lägren där flertalet tältdukar blivit uppskurna med kniv.
– Under lördagen var jag själv vid ett av lägren. Det var väldigt upprörd stämning bland de som bor där och de var väldigt rädda efter det som hade hänt. Det här är personer som är väldigt fredliga men som råkar vara fattiga. Helt plötsligt blir deras hem förstörda och då blir de så klart rädda för vad som kan hända dem, berättar en aktiv medlem från föreningen som vill vara anonym.

Hen berättar att föreningen inte går ut med var de vandaliserade lägren ligger eller var de har varit på besök.
– Det finns redan en alldeles stor hotbild mot dessa läger och de här personerna. Vi vill inte att någonting ska hända dem, exempelvis att Kronofogden ska åka dit och avvisa de som bor där eller att fler våldspersoner ska åka dit och förstöra ännu mer av personernas boenden, berättar hen.

Föreningen arbetar med att bistå med förnödenheter för hemlösa EU-migranter. När de besökte ett av de vandaliserade lägren delade de ut nya tält till de boende att sova i.

– Det är det vi finns för, för att ge de här personerna tak över huvudet, mat och vatten. Det är det viktigaste att bistå med, säger hen.

"Kortsiktig lösning"

Kontaktpersonen på föreningen som Dagens ETC har varit i kontakt med menar att det främst är ideella föreningar och organisationer som hjälper de utsatta migranterna.

– Det enda socialen gör är att ge dem en enkelresa tillbaka till hemlandet. Det är en väldigt kortsiktig lösning. Ofta åker de hem och stannar ett tag för att sedan komma tillbaka till Sverige. I övrigt får de ingen hjälp alls från socialen, det är främst ideella krafter som ställer upp för de här människorna, säger hen.

Vid tidpunkten för en av helgens vandaliseringar fanns det boende på plats som kunde jaga iväg skadegöraren som var beväpnad med två knivar. Enligt uppgifter har de andra tre lägren som attackerades under helgen blivit utsatta för samma typ av skadegörelse där tält, samt bildäck vid ett av lägren, har blivit uppskurna.

– Vi har fått signalement från dem som jagade iväg skadegöraren att det var en beväpnad, icke-emigrant som vandaliserade just det lägret. Helgens händelser, där flera läger har blivit attackerade under kort tid, tyder på att detta är organiserat, menar medlemmen från föreningen Hem – för hemlösa EU-migranter.

Händelserna är polisanmälda. Dagens ETC har försökt nå polisen utan resultat.

LÄS ÄVEN: "Vi kan knappt sova för att vi är så oroliga över vad som kan hända oss"

Detta har hänt:

Under helgen har tre läger bebodda av EU-migranter samt en parkeringsplats vandaliserats i södra Stockholm. Vandaliseringen har skett dagtid. Bland annat har deras tält blivit sönderskurna med kniv och några migranter har fått sina bildäck sönderskurna.

Volontärer från den ideella föreningen Hem – för hemlösa EU-migranter var snabbt på plats vid ett av lägren och bistod med nya tält för de boende att sova i.

Alla fyra händelserna är polisanmälda.