Inrikes.

2021-04-08 10:51
Under årets tio första veckor har vräkningarna ökat med 30 procent. Sverige får nu kritik för att myndigheterna agerar som om pandemin inte existerade.  Bild: Erik Mårtensson/TT
Under årets tio första veckor har vräkningarna ökat med 30 procent. Sverige får nu kritik för att myndigheterna agerar som om pandemin inte existerade.
Puffetikett
Dagens ETC

Fler vräks från sina hem – trots pandemin

Trots pandemin tvingas allt fler bort från sina hem. Årets tio första veckor ökade antalet vräkningar med nästan 30 procent jämfört med förra året. Amnestys nya årsrapport pekar på samma tendens – vräkningarna fortsätter, och de mest utsatta har fått det ännu tuffare under året som gått.

”Att det ser ut så här under ett pandemiår, att människor skickas ut i hemlöshet, det är illa”, säger Anna Johansson på Amnesty Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Redan i början av pandemin krävde bland andra Hyresgästföreningen och Amnesty ett stopp för vräkningar. Även FN har rekommenderat världens länder att upphöra med avhysningar och vräkningar. I somras beskrev FN-rapportören Balakrishnan Rajagopal det som en livsavgörande fråga:

– Bostaden har blivit en frontlinje i kampen mot viruset. Tillgång till ett hem har sällan i högre grad varit en fråga om liv eller död, skrev han i ett upprop.

Men i Sverige har både vräkningar och avhysningar av till exempel EU-migranter ändå fortsatt. I Amnesty Internationals årsrapport riktar de skarp kritik mot Sverige. Medan många andra länder har vidtagit åtgärder som till exempel akutboenden för hemlösa, har svenska myndigheter som Kronofogden och polisen agerat som om pandemin inte existerade.

– Det här har lett till att de som har det svårt har fått det ännu svårare. Vi var till exempel tidigt ute och kontaktade polismyndigheten i Stockholm för att få dem att stoppa tvångsförflyttning av boplatser som varit hem åt EU-migranter. Men det har inte upphört. Det är anmärkningsvärt, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare för Amnesty Sverige.

”Det är illa”

Likaså menar hon att det är högst anmärkningsvärt att vräkningarna har fortsatt. Totalt genomfördes 2106 vräkningar under 2020.

– Att det ser ut så här under ett pandemiår, att människor skickas ut i hemlöshet samtidigt som Folkhälsomyndigheten påpekar hur viktigt det är att stanna hemma, att hålla avstånd och följa föreskrifterna, det är illa. Det visar hur myndigheterna i sina rekommendationer utgår från en norm medan man bortser från de människor i samhället som lever utanför den normen, säger Anna Johansson.

I år är ökningen av vräkningar hittills ännu större. Siffror från Kronofogden visar att de verkställda vräkningarna årets tio första veckor har ökat med 30 procent – från 420 förra året, till 545 i år. Även Hyresgästföreningen reagerar starkt på att vräkningarna har ökat.

– Att vräka människor när det pågår en pandemi är vansinnigt, säger Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen.

Ville se totalstopp

De gick redan i mars ut och vädjade till samtliga fastighetsägare att inte säga upp hyresgäster på grund av sena hyror.

– Vi hade gärna sett ett totalstopp för vräkningar under pandemin. Lösningen är inte att människor hamnar på gatan eller bor ännu mer trångbott, säger Marie Linder.

Även Vänsterpartiet krävde tidigt att vräkningar av hyresgäster skulle stoppas tillfälligt, och ville inrätta en krisfond så att hyresgäster som på grund av coronakrisen inte kan betala sin hyra skulle kunna få hjälp med upp till 75 procent av hyran. Men så blev det inte.

– Vi fick inte ett enda parti med oss och istället blev det precis som vi varnade för. Finansinspektionen kan ge undantag för amorteringskrav, skattebetalarna är med och betalar miljardstöd till företagen, men hyresgästerna, de får ingenting. De som drabbas värst är människor som blivit av med sina jobb, barnfamiljer, folk i förorterna. Det är inte acceptabelt. Regeringen måste agera, säger Momodou Jallow, bostadspolitisk talesperson för V.

Vräkningar

Totalt under 2020 genom­fördes 2016 vräkningar.

Vräkningar årets tio första veckor: 545, mot 420 förra året, en ökning med 30 procent

Källa: Amnesty, Kronofogden