Inrikes.

2020-05-19 10:35
Eliot Wieslander, generalsekreteraren på Läkare i världen. Bild: Press / Shutterstock
Eliot Wieslander, generalsekreteraren på Läkare i världen.
Puffetikett
Dagens ETC

Fler utsätts för människohandel i Sverige: ”Behövs konkreta åtgärder”

Kvinnorna som utsatts för människohandel saknas i mediedebatten kring Paolo Robertos sexköp – det menar organisationen Läkare i världen, som varje år hjälper många som har tvingats till att sälja sex i Sverige.   

– Det behövs flera konkreta åtgärder, säger generalsekreteraren Eliot Wieslander.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Personer som söker hjälp för att de utsatts för människohandel blir allt fler - det visar en årlig rapport från Plattformen Civila Sverige mot människohandel.

Av de 177 personer som fått hjälp av dem under förra året, uppgavs 140 vara möjliga offer för människohandel. Det motsvarar en ökning med 18 personer från året innan.    

– Å ena sidan är det bra att fler personer blir identifierade av civilsamhället och får möjlighet till hjälp, men det är oroande att människohandeln är så utbredd i Sverige, säger Emma Cotterill, ordförande för plantformen, till Sveriges Radio.

Organisationen Läkare i världen arbetar bland annat med att hjälpa dem som utsatts för människohandel i Sverige.

– Många vi möter har erfarenhet av att sälja sex, en del av dem är tvingade in i det genom människohandel. Det är jätteviktigt att stötta dem genom konkreta åtgärder, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen.   

Tre förslag

Han är kritisk till att de som utsätts för människohandel får lite utrymme i mediedebatten, där fokus ofta hamnar på männen. Läkare i världen har tre förslag på åtgärder för att hjälpa kvinnor, män och barn ut ur människohandel och prostitution.

– Den första punkten är att ge dem tillgång till den svenska sjukvården. Inte minst för att vi ska kunna komma i kontakt med dem så tidigt som möjligt och hjälpa dem att bryta den onda cirkeln, säger Eliot Wieslander.

De menar också att sam­tyckes­lagen borde beaktas mer, för att den utsatta kvinnan själv ska få bli målsägare i sitt eget brottmålsärende.

– Som det ser ut i dag är ­sexköp ett brott mot staten, och därför kan offret inte tilldelas något skadestånd, även om gärningsmannen döms till höga böter, säger Eliot Wieslander.

Den tredje punkten pekar på vikten av att återinföra ”synnerligen ömmande skäl” i migrationslagstiftningen.

– Detta för att kvinnor som utsatts för trafficking och där­för inte kan återvända hem, inte minst för att risken för att återtrafikeras är väldigt hög, ska kunna söka asyl här i Sverige, säger Eliot Wieslander.   


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Fler sökte hjälp

Under förra året fick 177 personer hjälp av Plattformen Civila Sverige mot människohandel, som är en paraplyorganisation med 30 anslutna hjälporganisationer. 140 av dem uppges vara möjliga offer för människohandel, vilket är en ökning med 18 personer från året innan.