Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Fler står utan sjukpenning

Försäkringskassans statistik visar att det så kallade ”sjukpenningtalet” fortsätter att minska för sjunde månaden i rad. Personer som inte längre får vara sjukskrivna lämnas över till arbets­förmedlingen.
Försäkringskassans statistik visar att det så kallade ”sjukpenningtalet” fortsätter att minska för sjunde månaden i rad. Personer som inte längre får vara sjukskrivna lämnas över till arbets­förmedlingen. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

ETC Örebro.

Antalet personer i Örebro län som får avslag på ansökan om sjukpenning har mer än fördubblats på bara några år. Något som märks på Arbetsförmedlingen. ”Många kommer hit med begränsningar. En del så stora att de själva inte upplever att de kan arbeta”, säger Sari Harju, arbetsförmedlingschef i Örebro.

Under 2013 fick 170 personer avslag på sin ansökan om sjukpenning, tre år senare var det i stället 382 personer som nekades sjukpenning. Det handlar alltså om mer än en fördubbling av antalet avslag. Än så länge finns inga siffror på antalet avslag under 2017, men allt tyder på att utvecklingen fortsätter åt samma håll. För enligt Försäkringskassans egen statistik fortsätter det så kallade ”sjukpenningtalet” att minska för sjunde månaden i rad. Och i förra veckans ETC Örebro berättade kuratorer från olika specialistkliniker på Universitetssjukhuset i Örebro om hur deras patienter har drabbats av hårdare bedömningar från Försäkringskassan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00