Hoppa till innehållet

Inrikes

”Fler rasistdåd kommer att följa efter Trollhättan”

Dagens ETC.

Nätet kokar av rasism och främlingsfientlighet och nyligen sporrades 21-årige Anton Lundin Pettersson att gå in på skolan Kronan i Trollhättan för att attackera invandrare. Vid en granskning visade det sig att han följt flera fascistiska och rasistiska bloggar och upprop.

En av de mest tongivande och extrema videobloggarna som Anton Lundin Pettersson följde från sitt youtube-konto är ”The golden one”, en fascistisk bloggare som uppmanar vita européer att förbereda sig på ett raskrig genom att plocka upp vapen och lära sig kampsport. Bloggaren driver en agenda att judarna styr media och att ras är en av samhällets viktigaste byggstenar. Kort efter dubbelmordet i Trollhättan ändrades bloggen från ”publik” till att bara visas för särskilt utvalda följare.
Expo är en av flera tidningar som har kartlagt Anton Lundin Petterssons internetvanor och upptäckt flera rasistiska sidor i hans digitala fotspår.
– Det enda vi kan konstatera är att det vi har sett på nätet och Facebook är att kontot han startade för en månad sedan sympatiserar med vissa rasistiska sidor. Han gillar tal av Jimmie Åkesson, filmer som glorifierar nazityskland och en nyfascistisk opinionsbildare, säger Alexander Bengtsson, vice VD på Expo.
Även Johnny Lindqvist, projektledare för No Hate Speech Movement på Statens medieråd och expert på ungdomar och internet ser hur sidorna spelar en roll för radikaliseringen av människor.
– Sidorna spelar en viktig roll, men det är svårt att svara på hur viktig eftersom det är så individuellt. För människor som befinner sig i den här övertygelsen blir sajterna en daglig motor av åsikter och ”fakta” och de eldar på debatten, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela hösten

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser