Hoppa till innehållet

Inrikes

Fler kommuner vill stoppa asylsökande med undantag från ebo-lagen

”Det hjälper inte att undanta Malmö från Ebo. Det handlar om att peka ut en viss grupp människor som då inte får välja vart de ska bo.”
”Det hjälper inte att undanta Malmö från Ebo. Det handlar om att peka ut en viss grupp människor som då inte får välja vart de ska bo.” Bild: Foto: TT/Marcus Ericsson

Dagens ETC.

Trots kritik från regeringen och skärpta regelverk har Malmö, Eskilstuna och Filipstad ansökt om att undanta hela sina kommuner från så kallat eget boende. Därmed förlorar asylsökande som väljer att bosätta sig i kommunerna dagersättning och särskilt bidrag.

Sedan i somras är reglerna gällande asylsökande som väljer att hitta eget boende ändrade. Ebo, lagen om eget boende, ger asylsökande rätt att på egen hand bosätta sig var de vill. Tidigare har de fått behålla sin dagersättning och sitt särskilda bidrag från Migrationsverket oavsett var de valt att bosätta sig. Men sedan juli år har 32 kommuner med socialt utsatta områden rätt att peka ut stadsdelar där asylsökande förlorar sin dagersättning om de ändå väljer att bosätta sig där. Syftet med den indragna ersättningen är att styra asylsökande att bosätta sig i andra områden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser