Inrikes.

2017-10-25 11:03
Bild: Bertil Ericson/TT

Fler äldre riskerar fattigdom i Sverige

Enligt EU:s definition befinner sig en person i risk för fattigdom om den disponibla inkomsten uppgår till mindre än 60 procent av medianinkomsten.

”Var sjätte person i Sverige, som är 65 år eller äldre, har en inkomst som innebär risk för fattigdom. Det är en något högre andel än bland äldre i andra nordiska länder”, rapporterar SCB i sin undersökning av levnadsförhållandena.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Cirka 17 procent av de som är 65 år eller äldre har en så pass låg inkomst att de hamnar under den relativa fattigdomsgränsen i Sverige. Detta kan jämföras med Norge där andelen fattiga äldre stannar på nio procent, samt Finland där 12 procent hamnar under den relativa fattigdomsgränsen.

Genomsnittet i EU - 14 procent

Enligt EU:s definition befinner sig en person i risk för fattigdom om den disponibla inkomsten uppgår till mindre än 60 procent av medianinkomsten. I genomsnitt befinner sig 14 procent av befolkningen inom EU under denna gräns.

Rickard Loblom, verksamhetschef på Stadsmissionens Äldrecenter i Stockholm, menar dock att definitionen ”relativ fattigdom” är vansklig.

– Jag vet inte om det är så relevant att mäta på det sättet – att prata om ”absolut” och ”relativ” fattigdom. Den absoluta fattigdomen är inte särskilt utbredd i Sverige, men att vara fattig i en relativ mening är svårt nog. Vi möter människor som inte har råd att äta mat! Räcker inte det? Att påstå att vi inte behöver bekymra oss för våra äldre, är att blunda för verkligheten, säger sa han tidigare i veckan till Dagens ETC.