Valet 2018.

2018-09-05 10:00
Puffetikett
Dagens ETC

Fiktiva brottsplatser placeras ut i manifestation mot mäns våld

Idag kommer 13 fiktiva brottsplatser att placeras ut i Skåne för att uppmärksamma allmänheten på mäns dödliga våld mot kvinnor.

”Politiska beslut påverkar i allra högsta grad vilket våld invånare i ett land utövar mot varandra”, säger Kvinnojouren Lunds ordförande Karin Stubbergaard, som arrangerar aktionen.

De senaste årens statistik gällande kvinnor som dödas av en närstående man visar att genomsnittssiffran sjunkit från 17 kvinnor per år till 13. Men 13 kvinnor varje år innebär i genomsnitt en mördad kvinna var tredje vecka, året om, och 13 kvinnor för mycket. Det konstaterar Kvinnojouren Lund och gör därför en rad aktioner under hela onsdagen för att belysa det allvarligaste våldet.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Det dödliga våldet förekommer inte i ett vakuum, insatser behövs på flera plan. Inte minst behövs förebyggande insatser och arbete som motverkar stereotypa könsroller och våldsglorifiering. Våldet som utövas i nära relationer har så gott som alltid ett syfte för dess utövare, och det gäller att bekämpa det syftet, säger Karin Stubbergaard.

Bjuder in partierna

Som en del av aktionen kommer Kvinnojouren Lund också att låta de politiska partierna berätta hur de vill arbeta med frågan våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor under den kommande mandatperioden.

– Politiska beslut påverkar förutsättningarna för oss som kvinnojour att göra ett bra jobb, konstaterar Karin Stubbergaard.

De fiktiva brottsplatserna kommer att arrangeras i Lund, Lomma, Staffanstorp, Kävlinge, Höör, Eslöv och Svalöv, i huvudorternas centrum.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

13 kvinnor dödas varje år

Mäns dödliga våld mot kvinnor i Sverige kostar 13 kvinnor livet varje år.

Kvinnojouren Lund uppmärksammar just nu det dödliga våldet – och vad politiker vill göra åt det – i sin kampanj #Enav13.