Inrikes.

2014-06-12 08:47
 • Amina Wadud.
  Amina Wadud.
 • Sampat Pal Devi.
  Sampat Pal Devi.
 • Raewyn Conell.
  Raewyn Conell.
 • Phumzile Mlambo-Ngcuka.
  Phumzile Mlambo-Ngcuka.
 • Jackson Katz.
  Jackson Katz.
 • Gertrud Åström.
  Gertrud Åström.

Feministiskt forum ska pressa Nordens regeringar

Idag startar Nordiskt forum i Malmö, en av världens största feministiska konferenser. Konferensen drivs av nordiska kvinnorättsorganisationer och mötet ska resultera i ett dokument med 60 krav som ställs på ländernas regeringar.
   – Vi lever i en pågående kris så länge vi är ojämställda, säger Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det var redan 2011 som Sveriges Kvinnolobby förde fram idén om en nordisk konferens om jämställdhet, berättar Gertrud Åström. Då var en del av målet att driva fram att FN skulle arrangera en femte kvinnokonferens som skulle följa upp det som diskuterades och beslutades under den fjärde kvinnokonferensen i Peking 1994.

– Men nu är många rädda att en ny kvinnokonferens skulle riva upp de tidigare överenskommelserna, att det skulle innebära ett tillbakarullande för kvinnors rättigheter istället för en vidareutveckling.

Därför är Åströms mål snarast att Nordiskt forum ska ställa frågor, organisera och sätta agendan.

– Vi vill skapa nya överenskommelser och nätverk bland de nordiska organisationerna. Och efterdyningarna syns redan. Det finns stort intresse och viss beundran för att den nordiska kvinnorörelsen kan samla ihop sig och få stöd från kommuner och regeringar. 

I slutdokumentet, som ska lämnas över till de nordiska regeringarna på söndag, ställs också 60 krav.

– I kraven förhåller vi oss till FN:s hållbarhetsmål, som ska uppdateras till 2016, men också arbetsmarknadsorganisationer och kvinnorörelsen ska få ställa krav.

”Bruna partier begränsar kvinnor”

Olika kriser i världen har lett till nedskärningar i de system som kvinnor är beroende av, säger Åström.

– I kölvattnet kommer konservativa partier, ibland med dragning åt fascism, som i princip alltid vill ändra på sättet kvinnor lever och inskränka mänskliga rättigheter. Dessutom drabbar klimat- och miljökriser flest kvinnor.

Kvinnor drabbas både direkt på grund av att de ofta har mindre resurser och fler familjemedlemmar att ta hand om och indirekt, säger Gertrud Åström och tar efterdyningarna efter Fukushimakatastrofen som exempel.

– Förutom att kvinnor utsattes för mer strålning så ökade våldet mot kvinnor i samband med Fukushima. Det blev en stress för hela samhället som visar på någonting som vi ser på flera håll – när samhället krisar så krisar också djupt hållna patriarkala system, vilket ofta mynnar ut i repressalier för kvinnor.

Därför tycket hon att Nordiskt forum är viktigt – som ett sätt att visa att nordiska kvinnoorganisationer ser vad som händer, förstår allvaret och försöker komma med konstruktiva lösningar.

– Till och med rapporter från världsbanken visar att jämställdhet är bra för samhället. Egentligen lever vi i kris så länge vi är ojämställda – det kräver pågående åtgärder och utgifter för att underhålla. 

ETC-medarbetare på Nordiskt forum

Dagens ETC är så klart representerat på Nordiskt forum.
Ni hittar oss i monter G11 och i flera programpunkter!

Varför är det viktigt att medverka i Nordiskt forum?

Kawa Zolfagary
Krönikör hos Dagens ETC, ska prata om humor mot hat på söndag klockan 11.30. 

– Den feministiska rörelsen är på frammarsch, men det har inte riktigt gått in hos alla som tillhör den. Nordiskt Forum blir ett tillfälle för oss att se vad vi har åstadkommit, hur olika organisationer och plattformar växer och hämtar styrka från varandra.

Andreas Gustavsson
Chefredaktör för Dagens ETC, ska, förutom att stå i vår monter, tala om jämställdhet och representation i medierna idag klockan 16.

– Det här blir riktigt stort! Just därför känns det extra roligt att vi på Dagens ETC gör en rejäl satsning. Det är självklart att vi är på plats med egen monter, fattas bara annat – vi gör en feministisk dagstidning. Vi kommer dessutom att ha bevakning direkt från forumet på www.etc.se.

Andra ETC-medarbetare som medverkar

Nabila Abdul Fattah
• Ledarskribent i Dagens ETC, ska prata om sexism, rasism och kampen för alla kvinnors rättigheter på fredag klockan 16.

Maria Sveland
• Krönikör i Dagens ETC, ska prata om antifeministiska fotsoldater i kriget mot feminister på lördag klockan 13.

Kajsa Ekis Ekman
• Ledarskribent i Dagens ETC, deltar i hela sex stycken programpunkter – bland annat ska hon prata om surrogatmödraskap idag från 13.30.

Johan Ehrenberg 
• Pratar om klimathotet och könskriget på fredag klockan 16.