Inrikes.

2014-11-27 14:18

Fem dagar av ovisshet – tänker SD fälla regeringen?

På tisdag ska Sverigedemokraterna säga om de kommer fälla regeringens budget eller inte. Men vad som händer om den fälls är oklart.
   Nu kräver Jonas Sjöstedt att oppositionen berättar vad deras plan är.
   ­– Alliansen måste ta sitt ansvar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag har finansutskottet möte för att diskutera den budget riksdagen ska ta ställning till nästa vecka. Utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) begärde inför mötet att alla partier skulle lämna besked om hur de tänker rösta. Något besked från Sverigedemokraterna blir det dock inte. De tänker vänta tills på tisdag. 

Jonas Sjöstedt (V) tycker att det innan dess måste vara tydligt vad alliansen vill göra om budgeten fälls. Han är mycket kritisk mot att varken de eller SD har sagt om de vill ha ett nyval, eller om de vill ta över regeringsmakten.

– Jag tycker att väljarna förtjänar att veta hur partierna tänker ta ansvar för hur Sverige ska styras. Lägger man fram en budget måste vara beredd att genomföra den. Men allianspartierna kan inte ens svara på det mest grundläggande, som vem de vill se som statsminister om budgeten fälls. Det är anmärkningsvärt, säger han.

"Måste kunna visa hur det vill styra"

Både Moderaternas gruppledare Anna Kinberg-Batra och centerpartiets ledare Annie Lööf menar dock att det inte är upp till dem att ha en plan om budgeten inte går igenom. Det är Stefan Löfvens ansvar.

– Om Löfven inte får igenom sin budgetproposition, så har han problem som han måste fundera på hur han ska lösa, och vad vägen vidare därifrån är, säger Anna Kinberg Batra till Sveriges radio.

Jonas Sjöstedt håller inte med.

– Det är att skylla ifrån sig. Får man igenom sin politik ska man vara beredd att genomföra den också. De måste kunna visa hur de vill styra Sverige.

Om Sverigedemokraterna fäller budgeten är det långt ifrån säkert att det blir ett regeringsskifte. Statsvetaren Malena Rosén Sundström menar att det finns flera andra scenarier. Regeringen kan välja att fortsätta styra men utifrån alliansens budget, men mer sannolikt är att de anpassar sin budget efter allianspartierna för att i så fall få den att gå igenom.

– Det kan vara ett sätt. Men att få med sig något av den borgerliga partierna i regeringen som Stefan Löfven har öppnat för är nog inte troligt, säger hon.

Moderaterna får frågan om Löfven avgår

Lyckas inte regeringen få med sig något av allianspartierna på sin budget och Stefan Löfven istället avgår, återstår det för talmannen att hitta möjligheter för en annan regering. Då skulle Moderaterna få frågan eftersom de är näst största parti. Hur de skulle agera då är oklart – det är bland annat det Jonas Sjöstedt tycker att de bör meddela. Malena Rosén Sundström menar att det sannolikt inte är ett alldeles enkelt val.

– Tar de över regeringsmakten innebär det att de gör sig beroende av SD. I valrörelsen sa alliansen att de inte kan tänka sig deras stöd, inte ens deras passiva stöd. De skulle då frångå den principen, säger hon.

Väljer de att inte ta över regeringsmakten kan frågan gå tillbaka till Löfven.

– Så var det 1990 när Ingvar Carlsson först avgick, Carl Bildt fick frågan om att ta över men sa nej, och Ingvar Carlsson sedan ombildade sin regering och efterträdde sig själv.

En sista utväg är ett extra val, eller nyval som det kallas. Men Malena Rosén Sundström tror att det är något de flesta partier vill undvika. Dels för att resultatet efter ett nyval långt ifrån garanterar ett mer stabilt styre, och dels för att ett nyval kostar.

­– När det ställs på sin spets är det tveksamt om ens SD vill ha nyval. Deras partiledare är sjukskriven samtidigt som det skulle kosta dem mycket pengar att dra igång en valrörelse igen. 

Det här kan hända på onsdag

1. SD släpper fram regeringens budget genom att enbart rösta på sitt eget budgetförslag. Det kan stärka SD:s outsiderroll att inte rösta på något block. Det troligaste scenariot.

2. Budgeten går igenom, men strippas på ett antal förslag i behandlingen efteråt, såsom S gjorde med förra alliansbudgeten. Då är det upp till S och MP att bedöma om de kan regera vidare med det som blivit kvar av förslagen.

3. Regeringen kan före omröstningen begära att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för att omförhandla den i syfte att skapa fler blocköverskridande överenskommelser.

4. SD röstar på alliansens budgetförslag och fäller regeringens budget. I det här läget har Stefan Löfven tre alternativ:

4.1. Löfven kan förhandla fram stöd för att fortsätta regera i en annan form, exempelvis tillsammans med andra partier eller som enpartiregering utan MP. Det skulle han kunna få borgerligas acceptans för, men det skulle motsättas av MP.

4.2. Löfven sitter kvar och regerar med den borgerliga oppositionens budget. Inte särskilt sannolikt eftersom Löfven på förhand bestämt sagt nej till ett sådant alternativ.

4.3. Regeringen utlyser extraval som hålls inom tre månader.