Inrikes.

2017-10-06 12:30
"Jag bjöd in Mattias Karlsson för ett samtal ansikte mot ansikte, jag vill inte gömma mig bakom en skärm." säger Fatemeh Khavari. Bild: Sophie Bordenave Lindborg & Björn Lindgren/TT
"Jag bjöd in Mattias Karlsson för ett samtal ansikte mot ansikte, jag vill inte gömma mig bakom en skärm." säger Fatemeh Khavari.

Fatemeh Khavari: ”Mattias Karlsson borde skämmas”

I torsdags anmälde Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, SD-toppen Mattias Karlsson för förtal. Efteråt trakasserades hon av en elegant SD-kvinna på T-banan.
"Jag är förvånad över att vuxna, utbildade människor hatar och hoppar på en ung tjej", säger Fatemeh Khavari.

Häromdagen hängde SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, ut Fatemeh Khavari och Amir Nabizadeh på Facebook och påstod att de var illegala invandrare – och som sådana möjliga terrorister.

Amir Nabizadeh anmälde då Mattias Karlsson för förtal. Nu har Fatemeh Khavari, tillsammans med advokaten Viktor Banke, gjort detsamma.

– Jag gav Mattias Karlsson en möjlighet att be om ursäkt, men det gjorde han inte, han skrev ett nytt Facebookinlägg som snarare gjorde saken värre. Han borde skämmas. Därför anmälde jag honom för förtal, alternativt grovt förtal tillsammans med min advokat, säger Fatemeh Khavari.

På väg därifrån, på Rådhusets tunnelbanestation, kom en elegant klädd medelålders kvinna fram.

– ”Är du Fatemeh? Jag är också sverigedemokrat. Ska du till polisen?”, sa hon. Jag har varit hos polisen, svarade jag. Hon log hela tiden, men pratade på ett sätt som jag uppfattade som hotfullt. Jag förstod inte allt hon sa, men det var väldigt obehagligt, säger Fatemeh Khavari.

Vill höra argumenten

Många sverigedemokrater verkar upprörda, konstaterar hon.

– Jag bjöd in Mattias Karlsson för ett samtal ansikte mot ansikte, jag vill inte gömma mig bakom en skärm. Han som riksdagsledamot borde kunna diskutera med en 17-årig tjej och förklara varför han insinuerar att jag är terrorist. Jag vill höra hur han argumenterar, säger hon.

I skrivande stund har hon inte fått något svar på inbjudan.

– Jag vill också höra varför han kallar oss som demonstrerar för ”illegala”. Många av oss har ännu inte fått uppehållstillstånd men vi har rätt att söka asyl och vistas här i väntan på besked. Mattias Karlsson har brutit mot lagen – inte vi, säger hon.

Byter strategi

Sittdemonstrationen, eller sittstrejken som den kallades, är nu avblåst. Men kampen är inte över.

– Ung i Sverige har bytt strategi. Vi har fått tillstånd för flera olika aktioner i Stockholm, bland annat ska vi samlas på Mynttorget varje söndag. Vi har fått mycket mer stöd från människor än tidigare och ska samarbeta med olika internationella organisationer. Det kommer att ge mer uppmärksamhet, säger Fatemeh Khavari.

Aktionerna ska också spridas över landet.

– Ung i Sverige ska hålla aktioner samtidigt, varje söndag, i många svenska städer. SD hoppar på oss, de utmanar oss, då måste vi svara. Vi måste förhindra att SD fortsätter att sprida sitt hat som ett virus.

– Jag är förvånad över att vuxna, utbildade människor hatar och hoppar på en ung tjej, på unga människor. Det är barnsligt. Jag sa ”hälsa Mattias”, till den där kvinnan på tunnelbanan. Hon påstod ju att de var kompisar, säger Fatemeh Khavari.

Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan

Fatemeh Khavari tog i början av augusti initiativet till sittdemonstrationen i protest mot utvisningar till Afghanistan.

I samband med detta startades Ung i Sverige, ett löst nätverk på Facebook för koordinering av demonstrationen.
Sittstrejken började på Mynttorget, flyttades till Medborgarplatsen och slutligen till Norra Bantorget i Stockholm.
Sittstrejken avslutades i tisdags. Istället ska nätverket arrangera aktioner i Stockholm och andra städer i Sverige.