Inrikes.

2016-09-19 15:13
Pierre Esbjörnsson. Bild: Socialdemokraterna
Pierre Esbjörnsson.

Fackföreningsman attackerad av nazister

Pierre Esbjörnsson, aktiv inom LO och kommunstyrelsens ordförande i Skurup för Socialdemokraterna, har blivit utsatt för en mordbrand som kopplas till den militanta nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under lördagsnatten sattes Pierre Esbjörnssons bil i brand utanför hans bostad. Strax dessförinnan hade någon målat Svenska Motståndsrörelsens symbol på husväggen. LO Skånes ordförande Magnus Alm rasar mot attacken.

– En vän och arbetskamrat har fått sitt hem angripet. Det är direkt vidrigt. Att demokratins fiender ska skrämma folkvalda till tystnad genom hot och våld måste vi tillsammans fördöma å det hårdaste. Det gläder mig att så många visat Pierre sitt stöd de senaste dagarna. Han står inte ensam utan har många fackliga och politiska kamrater i ryggen, säger Magnus Alm i ett pressmeddelande.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Även på Skurups kommun är man i chock efter attacken, berättar kommundirektören Marcus Willman.

– Vi är nog alla chockade och det är där någonstans vi är just nu. Vi vill inte göra några andra uttalanden i det här läget utan väntar in polisutredningen så vi inte gör något förhastat, säger han

Hur hanterar ni säkerheten kring de andra politikerna?

– Vi har en säkerhetsavdelning som arbetar med den här frågan och det görs en bedömning från fall till fall. Utifrån den bedömningen vidtas sedan adekvata åtgärder. 

Enligt polisen fanns en stor spridningsrisk till själva fastigheten då bilen stod parkerad nära ett större garage.

– Vi tar det hela på mycket stort allvar, speciellt med tanke på att de här personerna (från Svenska motståndsrörelsen, reds anm) har rört sig både i Skurup och i Skivarp, säger polisens kommunikatör i Region syd, Ewa-Gun Westford till Ystad Allehanda.

Svenska Motståndsrörelsen har tidigare riktat hot mot politiker i Skurup, bland annat har de satt upp affischer i staden med en bild på en snara och texten ”reserverad för folkförrädare”.

Svenska Motståndsrörelsen
Svenska Motståndsrörelsen, eller Nordiska Motståndsrörelsen som organisationen också kallar sig, bildades 1997 och har som mål att genom revolution och våld driva fram en stat med nationalsocialistiskt styre. För en vecka sedan attackerades en finsk antirasist när han demonstrerade mot Svenska Motståndsrörelsens systerorganisation i Helsingfors. Under söndagen dog han.