Just nu pågår processen att godkänna företag som ska få erbjuda privata alternativ i hemtjänsten. Detta enligt Lagen om valfrihet, LOV, som kommunfullmäktige klubbat. Samtidigt pågår förarbetet för att införa samma system i daglig verksamhet. De rödgröna partierna vill nu lägga till funktionshinderrådet inför remissrundan. Men Alliansen valde att bordlägga frågan på senaste kommunstyrelsemötet för att hinna inkomma med ett yrkande om att även fråga företagen om deras tankar under remissen.
Anledningen är att väldigt få företag, hittills sju stycken, blivit godkända för hemtjänsten. Fler företag är dock under behandling. Alliansen, som drivit igenom LOV mot den rödgröna kommunledningens vilja är inte nöjda med det låga antalet företag.
– Vi är oroade över att så få företag vill erbjuda hemtjänst i Göteborg, säger David Lega (KD).
Han säger att han inte motsätter sig att funktionshinderrådet ska vara med på remissen, men att han också vill ge företag en chans att yttra sig.
– Detta så att det företagen vara med i ett tidigt skedde är med i processen. Jag hoppas givetvis att de rödgröna är med på det för det kan minska den oro många företag känner, säger David Lega (KD).
Jonas Ransgård (M) menar att den långa period av olika återremisser som följde beslutet om införande av LOV i hemtjänsten skrämt bort företagen.
– Det är kanske inte så konstigt att intresset är lågt, med tanke på att det förhalats så länge att man nu ser slutet på mandatperioden framför sig. Man vet inte vad som händer efter valet, säger Jonas Ransgård.
Om motståndet mot LOV från de rödgrönas sida lett till att få företag velat etablera sig här, kan du känna att det var förhastat att driva igenom det den här mandatperioden?
– Nej, vi har velat ge äldre den här valfriheten länge men inte haft förutsättningarna förrän nu. Att då avstå en mandatperiod till med förhoppningen att det ska bli ännu lite bättre möjligheter tycker jag inte skulle varit ett bättre alternativ, svarar Jonas Ransgård.
Daniel Bernmar(V) , äldrekommunalråd, menar att även när LOV inom hemtjänsten förbereddes så skickades remisser till företagen.
– Men det verkar ju inte ha hjälpt, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att så få företag ansökt, och blivit godkända, beror inte på osäkerhet hos företagen, utan på de krav som kommunen ställer på utförarna, säger Vänsterpartiets kommunalråd.
– Vi har, i politisk enighet, ställt upp ordentliga krav på kvalitet, att man ska kunna följa upp sin verksamhet och att man ska ha den kunskap som krävs. Och då är det inte så många aktörer som klarar av att leverera det vi kräver.
I Stockholm har betydligt fler företag ansökt om att få erbjuda hemtjänst via LOV. Men Daniel Bernmar menar att Stockholm ställt lägre krav än Göteborg.
– Där hade man en låt gå-attityd. Man släpper in vem som helst och då kommer också varenda lyckosökare. Men de krav vi ställer i Göteborg har vi kommit överens om mellan blocken. Alliansen har inte heller föreslagit några andra krav än vad vi har gjort och det är dem som bestämt utformningen eftersom de har majoritet i kommunfullmäktige, säger han.