Hoppa till innehållet

Inrikes

Experten: Tiggeriförbud kommer rivas upp

Förbud mot tiggeri strider mot lagstiftningen om de mänskliga rättigheterna, menar Adam Weiss som är jurist för European Roma Rights Centre, ERRC. 
Förbud mot tiggeri strider mot lagstiftningen om de mänskliga rättigheterna, menar Adam Weiss som är jurist för European Roma Rights Centre, ERRC.  Bild: Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC.

”Med stor sannolikhet kommer de lagar mot tiggeri som stiftas i olika länder att rivas upp eftersom de inte är förenliga med lagstiftningen om de mänskliga rättigheterna.” Det säger Adam Weiss som är jurist för European Roma Rights Centre, ERRC. Just nu driver organisationen ett fall i den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter där man stämt staden Geneve i Schweiz för att de bötfällt en tiggare.

I december fällde Högsta Förvaltningsdomstolen, Hfd, i Sverige ett avgörande som innebär att det är tillåtet för svenska kommuner att införa lokala förbud mot tiggeri. Det var moderatstyrda Vellinge kommun i Skåne som överklagat ett avslag från tidigare instanser när de vill införa lokala tiggeriförbud i kommunen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser