Inrikes.

2020-12-04 12:19
Martin Wästfeldt, Unionen och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv när avtalet slöts mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Bild: TT/Fredrik Sandberg, Bokförlaget Korpen/Press
Martin Wästfeldt, Unionen och Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv när avtalet slöts mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
Puffetikett
Dagens ETC

Experten: Mer förvånande att Kommunal hoppar på

Mats Glavå, docent i arbetsrätt menar att det inte förvånande att IF Metall ansluter sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv. Att Kommunal gör det är däremot förvånande anser han.

– Ett historiskt skeende, säger han till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Mats Glavå, docent i arbetsrätt vid Göteborgs universitet, är inte förvånad över att IF Metall hoppar på avtalet. Att Kommunal gör det är något mer förvånande.

– Samtidigt är det så att partsuppgörelsen innehöll flera komponenter, man har vissa regler som bara ska gälla parterna, men utöver det finns ett krav på politikerna att de ska lagstifta om förändringar i las. Frågorna är separerade från varandra. Det gör att det kommer att vara olika regler för dem som ska omfattas av avtalet och de som bara ska omfattas av lagstiftningen, säger han.

De förändringar som föreslås i lagstiftningen, las, gör den mer arbetstagarvänlig än den är i dag, enligt Mats Glavå. Det handlar om reglerna om hyvling och allmän visstid – frågor där Kommunal och IF Metall dessutom fått igenom förbättringar jämfört med avtalet mellan Svenskt näringsliv och PTK.

Förslaget om ny lag innehåller även försämringar, men på det stora hela är lagändringarna till fördel för arbetstagarsidan, säger Mats Glavå.

– Det man ville åstadkomma med januariavtalet, nämligen förbättringar framförallt för småföretagen, det blir det inte mycket av i las-ändringarna, utan det kommer att hamna i avtalen, säger han.
Detta ser ut att splittra LO ännu mer.

Vad betyder överenskommelsen för arbetarrörelsen? 

– En reflektion som jag gjorde när det var klart att Svenskt näringsliv och PTK kommit överens, då gick Stefan Löfven och Eva Nordmark ut och sa att parterna kommit överens. Helt plötsligt var arbetsmarknadens parter arbetsgivaren och tjänstemännen, LO var inte längre med. Det är ju ett historiskt skeende. I den meningen betyder det här något nytt.

Samtidigt har det under den senaste veckan rapporterats om en eventuell framtida sammangång mellan If Metall och Unionen. Det är en utveckling i tiden, menar Mats Glavå.

– De intressen man har och de frågor som finns är olika på olika delar av arbetsmarknaden. Metall har mycket mer gemensamt och mer gemensamma problem med Unionen än med flertalet andra LO-förbund. Det kan vara en viktigt trend, säger Mats Glavå.