Analys / Johan Ehrenberg.

2019-11-07 13:30
PPM-systemet förändras. Antalet fonder minskas rejält och den statliga Sjunde AP-fonden får ansvar för fondtorget genom att den ska upphandla vilka fonder som ska släppas in i systemet.  Bild: Anders Glans/PPM
PPM-systemet förändras. Antalet fonder minskas rejält och den statliga Sjunde AP-fonden får ansvar för fondtorget genom att den ska upphandla vilka fonder som ska släppas in i systemet.
Puffetikett
Dagens ETC

Ett mindre PPM är inte bättre

Premiepensionssystemet ska nu göras om.

Men förändringarna löser inget alls av PPM-systemets stora problem, skriver Johan Ehrenberg.

Antalet fonder som blivande pensionärer kan välja på minskas rejält, kvar blir de stora bankernas fonder och en del mindre och så den största, den statliga Sjunde AP-fonden.

Dessutom får den statliga fonden ansvar för fondtorget genom att den ska upphandla vilka fonder som ska släppas in i systemet.

Hela idén är att mer upphandling ska ge säkrare fonder, en begriplig önskan med tanke på de skandalbolag som fått husera med pensionsspararnas pengar. Allra och Falcon Funds är bara de värsta exemplen.

Men förändringarna löser inget alls av PPM-systemets stora problem.

Hela idén är att löntagare ska tvingas spara i aktier, det var de borgerliga som drev igenom det här i den gamla pensionsöverenskommelsen och motivet var ideologiskt. Man ansåg att det var bra om löntagare var beroende av och insatta i börsutvecklingar. Man ville att medborgare skulle lära sig spekulera med sin egen framtida pension på den spelplan som en börs är.

Lyckligtvis ville inte löntagarna det. Idag är det bara 5 procent av nya sparare som aktivt väljer fonder, alla andra hamnar hos statliga Sjunde AP-fonden. En fond som dessutom haft bäst utveckling och är mycket större än alla andra.

Hela systemet är alltså ett ­misslyckande ideologiskt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Jo, det sker en massa fond­byten men det är en mycket liten minoritet som håller på med det och byter fram och tillbaka för att försöka pressa upp sin privata avkastning någon tiondel. De flesta misslyckas såklart, vilket alltid sker på en spelmarknad.

Hela administrationen runt det här är en miljardcirkus som betalas via avgifter och via det gemensamma pensionssystemet.

Vi betalar miljarder för att en liten minoritet ska få spela på fondtorget.

Att regeringen nu lägger förslag som håller igång samma dyra system, fast med färre fonder är i grunden ett erkännande av att det här är meningslöst, samtidigt som det är en prestigefråga där inget i pensionsöverenskommelsen får ifrågasättas.

Vore man det minsta modig skulle man ta bort det här tvångssparandet och låta det ingå i den vanliga pensionen direkt.

Vill folk spekulera på börsen kan de ju göra det med egna medel.

Systemet med PPM är ett pinsamt slöseri med pengar och tid. Att det blivit en ideologisk princip för de borgerliga säger en hel del om sårad stolthet.

Men ger det högre pension?

Nej, inte alls.

Det enda som säkrar pension är om framtida löntagare har jobb och betalar skatt.

Det kan ingen börshandel lösa.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter