INFO OM ETC.

2016-06-29 08:57

ETC tar över driften av Fria Tidningar

Mediekooperativet Fria Tidningar kommer från och med juli 2016 ingå i ETC-gruppen.
– Vi har på ETC-tidningarna lyckats öka upplagor och räckvidd både för papper och digitalt. De erfarenheterna hoppas vi nu ska hjälpa Fria att växa, säger Johan Ehrenberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Samtliga tidningar som Fria Tidningar nu ger ut kommer fortsätta ges ut som vanligt, men istället för att ägas av journalisterna och medarbetarna själva i kooperativ form kommer de nu ägas av ETC under bolagsnamnet ETC Fria AB.  

Fria Tidningar har funnits sedan 2001.

– Ja, nu byter vi ägare, säger Madelene Axelsson, styrelseordförande för Fria Tidningar. Övergången till en digital marknad är tuff för oss med små ekonomiska muskler och istället för att kämpa oss fördärvade för att överleva, vilket i förlängningen går ut över journalistiken, har vi tillsammans med ETC bestämt oss för att hjälpas åt och bli starkare tillsammans.

Gemensamt beslut

Caspar Behrendt blir VD i det nybildade bolaget ETC Fria AB:

– Som kooperativ är det här ett beslut vi tagit gemensamt, alla medlemmar har varit med. Vi går till ETC för att vi behöver få mer tid att koncentrera oss på journalistiken.

Johan Ehrenberg, ägare ETC:

– Fria Tidningar är en nödvändig röst i Sverige.

Dela erfarenheter

Johan Ehrenberg:

– Med små resurser har man hållit liv i en alternativ diskussion om politik och vardag som saknas i de flesta medier. Själv är jag imponerad över hur man bland annat lyckats skapa Landets Fria, en tidning som för mig fungerar som en nyhetsröst för den nya hållbarhets- och omställningsrörelsen. Här finns mycket att utveckla.

– ETC-tidningarna känner naturligtvis av den digitala utvecklingen som alla andra. Men vi har lyckats öka våra upplagor och räckvidd både för papper och digitalt. De erfarenheterna hoppas vi nu ska hjälpa Fria att växa.

Madelene Axelsson:

– Det viktigaste för oss är att vi kan fortsätta vara en normkritisk röst på mediemarknaden. På det här sättet kan vi vara det och dessutom förstärka Sveriges vänsterpress rejält.

Fakta

Sedan tidigare ger ETC ut dagstidningen Dagens ETC, Kloka hem, nyhetsmagasinet ETC samt de lokala nyhetstidningarna ETC Stockholm, ETC Göteborg, ETC Malmö, ETC Sundsvall, ETC Uppsala, ETC Bergslagen, ETC Örebro och ETC Norrköping.

De tidningar som kommer att produceras av ETC Fria AB är Fria Tidningen, Landets Fria Tidning, Göteborgs Fria Tidning, Stockholms Fria Tidning och Sesam.

Samtliga ovanstående titlar kommer fortsätta ges ut som tidigare.