Inrikes.

2014-11-12 15:42
Veronika, Linnea, Petra, Christine och Camilla är några av alla de kvinnor som har hört av sig till Dagens ETC med sina erfarenheter av p-pillerbiverkningar.
Veronika, Linnea, Petra, Christine och Camilla är några av alla de kvinnor som har hört av sig till Dagens ETC med sina erfarenheter av p-pillerbiverkningar.

ETC-läsarna: Vi mådde dåligt av p-piller

Äter du eller har du ätit p-piller? Har dessa i så fall påverkat ditt välmående? Efter att ha ställt dessa frågor på vår Facebooksida strömmade berättelserna in från kvinnor som ville dela med sig av sina erfarenheter.

”Firar snart tio år med hormonpreparat i kroppen. Har fått byta preparat några gånger på grund av fruktansvärt humör med stora humörsvängningar. Har varit så illa att jag varit arg i flera veckor/månader i sträck och gjort mig ovän med folk.”
Erika, 27 år

”Jag åt p-piller när jag var 13–14 och 15–18 år. Båda gångerna jag slutade var det som att jag kom ut ur ett ”svart moln”. Under p-pillerperioderna var jag deprimerad, grät varje kväll, och var väldigt känslig och lättirriterad. Dessutom hade jag mycket låg sexlust, och mina bröst var väldigt svullna. När jag ser tillbaka på det känns det som att jag blivit berövad mina tonår på många sätt ...”
Anonym, 29 år

”Jag tog en p-spruta när jag var 20, hade mens i över ett halvår och humörsvängningar som i värsta puberteten. Länge leve kopparspiral.”
Sophia Sol Sejby

”Åt p-piller från att jag var 17 och cirka 8–9 år framåt. Olika sorter, fram och tillbaka. Extrema humörsvängningar och depressionssymptom. Kan inte för mitt liv förstå varför jag inte slängde dem åt helvete tidigare.”
Christine Jacobsson

”Åt p-piller och minipiller mellan att jag var 14 och 16 år. Slutade när jag gråtit mig till utslag under ögonen.”
Marit Olsson Leijer

Linnea Strid.
Linnea Strid.

”Åt p-piller och minipiller från att jag var 16 år till jag var 26. Hade ingen sexlust och var helt avtrubbad psykiskt under den tiden. Hade mardrömmar varje natt under en månad efter att jag lagt av, sen blev jag en normal människa igen. Aldrig mer hormoner!”
Linnea Strid, 31 år

Petra Solberg.
Petra Solberg.

”Jag har testat olika sorters p-piller flera gånger och blivit helt knäpp. Humörsvängningar, självmordsbenägen, superglad ena sekunden till totalt känslokall och arg nästa sekund.”
Petra Solberg, 27

”När jag åt p-piller var mycket av känslolivet som avstängt. Efter att jag slutat är det som om jag har hittat tillbaka till den jag egentligen är. Medan jag tog pillren bara utgick jag ifrån att felet låg hos mig, men förstår nu att det var pillren.”
Sara

Veronika Bäckman.
Veronika Bäckman.

”I sex år hade jag varit konstant lättretlig och på gränsen till deprimerad. Tänkte tankar som aldrig överhuvudtaget letar sig in i huvudet på mig idag. Efter ett halvår utan p-pillren kom ett helt nytt humör – ett gladare, lättsammare och mer i fas med vad jag vill utstråla och vara.”
Veronika Bäckman, 25 år

”Jag har ätit Cerazette sedan jag var 18 år. Jag upplever det som att jag gått upp i vikt, fått minskad sexlust samt depressionsliknande symptom som trötthet, bristande motivation och att jag känt mig avtrubbad. Blev oerhört irriterad av studien som ska göras för att ’bevisa’ att de här biverkningarna inte finns!”
Anna Melin, 23 år

”När jag slutade med p-piller för snart ett år sedan märkte jag tydliga förändringar i mitt välmående. Jag kände helt plötsligt saker, mådde bra och fick tillbaka livslusten.”
Åsa Weinholt

”Jag har ätit p-piller i snart tre år, en vanlig sort som heter Prionelle och jag har inte fått en enda biverkning. Däremot provade jag en annan sorts p-piller som heter Yasmine under en kort period och då fick jag mer humörsvängningar och kände mig låg.”
Sofia

”Jag åt p-piller i cirka fem år. De gav sköra slemhinnor med svampinfektioner, bakterierubbningar och ibland blödande sår. Jag tog upp det med barnmorskan som sa att det inte hade ett samband med p-pillren. Till slut provade jag ändå att sluta med pillren och blev bättre.”
Lina

Har ätit p-piller från 19–30 års ålder. Har testat flera sorter då min pms blev värre och jag blev irriterad, trött, agiterad och fick migrän. Är idag utan hormonpreparat och mår generellt bättre, är lugnare och gladare.
Marina Röstlinger

”Jag är 56 år och började med p-piller när jag var 21. Fick allvarliga biverkningar som tryck över bröstet, kraftig viktuppgång, spänningar i vaderna och nedstämdhet. Inga varningar alls från gynekologen men som tur var slutade jag efter ett halvår efter att ha läst om folk som fått blodpropp av dem.”
Anonym

”Jag är helt och hållet övertygad om att p-pillren påverkade mig. Jag åt dem bara en månad men har aldrig mått så kasst i hela mitt liv. När jag var ung kände jag en jättestor press att jag borde äta piller för att ”alla tjejer” gjorde ju det. Men jag vägrade ändå trots att en del killar verkligen inte gillar kondom.”
Anonym

”Jag hatar det faktum att det bara är mitt ansvar att se till att jag och min pojkvän är skyddade, att det är min kropp det ska experimenteras med. Min pojkvän tycker också att det är jobbigt, men vad finns det för alternativ idag?”
Anonym

”Jag åt piller mellan att jag var 15 och 20 år med stora biverkningar. Huvudvärk som gränsade till migrän både före, under och efter mens samt ägglossning. Därutöver hade jag depressionsymptom som jag delvis kopplade ihop med p-pillren. Efter att jag slutat med p-piller försvann huvudvärken inom loppet av tre månader.”
Tova, 28

”Vad jag upplevt är att jag på vissa väldigt konkreta sätt mår bättre av mina p-piller: avsevärt bättre hy, mindre mens, mindre mensvärk och jag går inte längre under av hat vid pms.”
Hilda

”Jag började äta p-piller när jag var 16 år. Det var fruktansvärt första halvåret. Väldiga humörsvängningar, irriterad, ledsen och arg om vartannat. Bråkade jättemycket med min pojkvän utan någon direkt anledning. Det lade sig efter ett tag och en dag hörde jag ett program på P3 angående p-piller där de beskrev det precis som jag hade upplevt. Jag kom ihåg att jag blev arg för att barnmorskan som skrev ut pillren inte hade informerat om eventuella biverkningar.”
Anonym

”Jag hade återkommande oduglighetskänslor samt även så illa som självmordstankar. Till slut kände jag att det var nog så för cirka sex månader sedan bytte jag p-pillersort och kunde inte vara mer nöjd nu.”
Anonym, 25 år

”Har provat säkert tio olika sorter som alla sades vara bättre än de andra. Av samtliga har jag blivit nedstämd och inte mått bra. Tillslut gav jag upp. Idag är jag 33 år och klarar mig utan p-piller.”
Mia

Christine Björklund.
Christine Björklund.

”Om jag hade vetat det jag vet idag om p-piller och hormoner så hade jag aldrig börjat med dom, jag känner mig faktiskt lite lurad.”
Christine Björklund

”Jag åt minipiller under ett år när jag var 16 och jag mådde jämt dåligt. Jag blev deprimerad och hade mens/blödningar konstant. Det slutade med att jag blödde varje dag i en hel månad och till slut fick jag gå till gynekologen och få starka hormontabletter för att få ett slut på det.”
Anonym

Camilla Johansson.
Camilla Johansson.

”Jag åt p-piller i cirka åtta år och tillslut fick jag väldiga blödningar. Det visade sig att pillren hade bidragit till att tunna ut slemhinnan kring livmodern, och det var det som gjorde att jag blödde. Jag lade av direkt med alla typer av hormonella p-skydd, och har inte använt det sedan dess.”
Camilla Johansson

”Jag blir skeptisk när jag läser att man nu startat ett forskningsprojekt för att motbevisa att p-piller påverkar humöret, sexlusten etcetera. Det känns nästan som ett självförsvar från vårdens sida på grund av att man under så många år helt ansvarslöst satt unga tjejer på en kontinuerlig ”medicinering” av hormoner utan att ha förklarat alla bieffekter och problem man kan få. Om jag som 16-åring hade fått veta att detta kunde innebära risk för att få vestibulit så hade jag ALDRIG hämtat ut mitt första recept.”
Maria