Inrikes.

2016-12-05 16:01

Engellau startade tankesmedjan för snart 30 år sedan

Han kommer från en privilegierad bakgrund och har arbetat för Sida i Guinea-Bissau. Nu vill Patrik Engellau påverka opinionen.

"Det första akuta problemet är naturligtvis att man lyckas få stopp på migrationen och tar itu med de migrationsrelaterade problem vi redan har dragit på oss", säger han i Den nya välfärdens senaste annonsbilaga.

Mannen bakom tankesmedjan Den nya välfärden (DNV) heter Patrik Engellau. Han startade verksamheten 1988 i kölvattnet av prostesterna mot löntagarfonder. En av personerna i styrelsen var Ian Wachtmeister som ett par år senare byggde hela Ny demokratis partiprogram på en av DNV:s utredningar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Patrik Engellaus familj har bakgrund inom svenskt storföretagande. Hans farbror var vd för Volvo och kusinen gift med PG Gyllenhammar. Engellau har varit chef för Sidas biståndskontor i Guinea-Bissau men driver sedan snart 30 år Den nya välfärden från ett kontor på Östermalm i Stockholm, inte långt från hans villa på Djurgården. 

Varnar för kulturmotsättningar

I reportaget "Vreden på Östermalm" skriver Björn af Kleen i Dagens Nyheter (mars 2016) om hur stödet för Sverigedemokraterna växt i den välbärgade stadsdelen. En av personerna som förkroppsligar detta är Patrik Engellau. Med sina egna erfarenheter från andra kulturer som grund berättar han om hur han ser på invandrare. 

– Det funkar om man tar en eller två eller tre sådana bland tio, tjugo svenskar. Så att de lever nedsänkta i den svenska kulturen. Men om de lever för sig, där den svenska kulturen inte tränger in … Den svenska föreställningen att det skulle räcka med att de får läsa en bok eller gå en kurs är naiv. Jag säger inte att alla afrikaner är sådana, alla syrier sådana. Men den dominerande kulturen, åtminstone vad jag sett, är sådan. Och att förmå människor som kommer från en sådan kultur att anpassa sig till det svenska, är så stort att det inte går att tänka, säger Engellau i reportaget. 

Den senaste utgåvan av annonsbilagan Den nya välfärden avslutas med en lång intervju med Engellau. Där ger han sin syn på hur dagens politiker, både till höger och vänster, missköter sitt uppdrag. Han får frågan om vad han skulle göra om han fick bestämma.

– Det första akuta problemet är naturligtvis att man lyckas få stopp på migrationen och tar itu med de migrationsrelaterade problem vi redan har dragit på oss, säger Patrik Engellau.

Patrik Engellau har avböjt en intervju med Dagens ETC.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Var kommer pengarna ifrån? 

Hur Den nya välfärden (DNV) finansierar sin miljonpropaganda är höljt i dunkel. Enligt dem själva är det ca 15 000 småföretagare som genom medlemsavgift betalar kalaset. Årsredovisningen vittnar om en omsättning på 5–10 miljoner kronor, och det dotterbolag som driver telefonförsäljningsverksamheten gentemot småföretag hade förra året cirka 28 miljoner i omsättning. 

En helsidesannons i en dagstidning kostar, orabatterad, minst 200 000 kronor, och i en kvällstidning ungefär hälften av det. Bara i år har DNV haft tre helsidesannonser förutom den 28-sidiga annonsbilagan i morgontidningarna. Sedan 2004 räknar de själva till 93 större annonser i svenska tidningar. 

Idag finansieras inte DNV av Svenskt näringsliv, vilket ibland påstås i media. Inte heller stiftelsen Fritt näringsliv som driver bland annat Timbro har någon officiell koppling. Däremot finns mängder av beröringspunkter via skribenter, rådgivare och "utredare" som anlitats. Svenskt näringslivs presschef Peter Isling säger att man idag inte har några kopplingar och kommenterar Den nya välfärdens senaste bilaga: "Skulle vi ha haft något samröre med dem så hade vi nog klippt banden efter det."