Inrikes.

2020-09-14 13:02
  • Protester mot marknadshyror i Göteborg under lördagen. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
    Protester mot marknadshyror i Göteborg under lördagen.
  • ”Jag tror att det kommer att bli ännu svårare för de grupper som redan idag har det svårt att finansiera en bostad. Ungdomar och personer som inte har en stark ekonomi”, säger forskaren Lars -Fredrik Andersson.  Foto: Hasse Holmberg / TT
    ”Jag tror att det kommer att bli ännu svårare för de grupper som redan idag har det svårt att finansiera en bostad. Ungdomar och personer som inte har en stark ekonomi”, säger forskaren Lars -Fredrik Andersson.
Puffetikett
Dagens ETC

Ekonomer sågar ny utredning om marknadshyror

Regeringens nya utredning om marknadshyror får stark kritik av Lars-Fredrik Andersson, docent vid Umeå universitet, som har granskat den pågående utredningen med två andra kollegor. De menar att  den är ett beställningsjobb från Centerpartiet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Utredningen, som är ett resultat av Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet, föreslår att marknadshyror införs i nyproduktion. Ett av argumenten som framförs är att kostnaderna skulle öka långsammare i ett fritt prissatt system. Något som Lars-Fredrik Andersson och hans två kollegor Sandro Scocco, ekonom och Per Lindberg, nationalekonom vill slå hål på direkt.

– Vi kan visa att bostadspriserna har ökat snabbare i det ägda beståndet än i det hyrda. Ett argument från branschorganisationen Fastighetsägarnas sida är att hyreslägenheter har en snabbare kostnadsökning, men vi har tittat på det och ser att det är det omvända. Det hyrda har en långsammare kostnadsutveckling än det ägda. Vilket får oss att kritisera regeringens direktiv, eftersom det utgår från ett felaktigt antagande.

Lars -Fredrik Andersson menar att ett införande av marknadshyror i nyproduktion skulle göra att priserna på bostäder skulle följa andra marknader, exempelvis bostadsrätter.

Vad skulle det ha för inverkan på samhället om det införs marknadshyror i nyproduktion?

– Jag tror att det kommer att bli ännu svårare för de grupper som redan idag har det svårt att finansiera en bostad. Ungdomar och personer som inte har en stark ekonomi. De kommer att bli förlorare i det här systemet, medan de som idag är köpstarka grupper blir vinnare eftersom de har större plånböcker. Det kommer att bli en väldigt stark tudelning på bostadsmarknaden, med en grupp som är inne och en som är utanför marknaden. Vi ser ett stort problem med det i förlängningen.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas helt enkelt att den här utredningen undersöker det vi påstår. De kan exempelvis intervjua Hyresgästföreningen och gå ännu djupare. Bostadsbyggande ska inte fungera så att någon med ett särintresse får alla triumfkort på handen. Det måste vara en balans mellan hyresgästerna och fastighetsägarna.

Fakta:

Utredningen kommer att läggas fram i sin helhet senast den 31 maj 2021. En proposition om fri hyressättning i nyproduktion kan antas av riksdagen 2022 och träda kraft senare under året.

Källa: Justitiedepartementet