#metoo.

2017-10-19 09:45
  • ”Män växer upp totalt  marinerade i normer som handlar om våld, dominans, härskartekniker och status”, säger Svante Tidholm på  Män för jämställdhet.  Bild: Pontus Lundahl/TT
    ”Män växer upp totalt marinerade i normer som handlar om våld, dominans, härskartekniker och status”, säger Svante Tidholm på Män för jämställdhet.
  • Rogerio Silva och Shanga Aziz. Bild: Patrik Klavebäck/Smålands-Tidningen
    Rogerio Silva och Shanga Aziz.

Efterlyses: Mäns berättelser om övergrepp

Över hela världen vittnar kvinnor om män som utsatt dem för sexuellt våld, övergrepp och trakasserier.  Allt i spåren av den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella våld mot en stor mängd kvinnor och skådespelare och under hashtaggen #MeToo.

Nu frågar sig många var männens röster är och vad män gör för att stoppa mäns våld och trakasserier mot kvinnor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Sverige arbetar den feministiska organisationen Män för jämställdhet med olika projekt för att engagera män mot mäns sexuella och fysiska våld mot kvinnor. De vill förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. Ett arbete som aktualiserats med anledning av den senaste tidens vittnen om sexuella trakasserier mot kvinnor.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det händer saker men det går långsamt. Det är ett tufft jobb att förändra mansnormer eftersom ett inbyggt problem är att det är omanligt att ifrågasätta manligheten. Män växer upp totalt marinerade i normer som handlar om våld, dominans, härskartekniker och status. Det är det som är problemet, det är det som gör att så många män beter sig så dåligt mot andra, säger Svante Tidholm.

Han har arbetat med det nu avslutade projektet Fatta Man och är nu projektledare för det nystartade Mannen Myten. Han tycker det är viktigt att fler män syns, arbetar med och tar tydlig ställning i frågor om jämställdhet och manlighet.

– Många män har problem med att lyssna på kvinnor och därför är det viktigt att män arbetar med det här, kanske framförallt i sådana här frågor. Vi kan avdramatisera och göra det mindre hotfullt att identifiera sig med att vara man och samtidigt problematisera manlighet, säger Svante Tidholm.

Många vita män

Med projektet Mannen Myten är tanken att de ska arbeta tätt och långsiktigt med olika killgrupper i olika delar av landet.

– Det som behövs är att fler män nås och engageras. Det är ett problem att det är väldigt mycket vita medelklassmän som tar plats i de här frågorna. Det är viktigt att tänka på att det kan vara mycket lättare för män i vissa miljöer att ta ställning som feminist eftersom de har mycket mindre att förlora på det. I vissa miljöer är det något fint att vara feminist eller att vara associerad med HBTQ-frågor. Och i andra miljöer är det inte det och det måste vi våga ta fasta på, säger Svante Tidholm.

– Vi måste också se att feminism och jämställdhet hänger ihop med andra förtryck, med vithetsnormen, rasism, klass­frågor, det hänger ihop med var­ifrån du kommer, om du tillhör en urban miljö eller om du lever utanför en urban norm.

Locker room talk

En annan organisation där män arbetar för att förändra killars attityder mot kvinnor är Locker room talk. Ett initiativ där killar i 10-14-årsåldern under 15 minuter åtta gånger innan träning får prata om hur en man kan välja att vara, tillsammans med en utbildare. Projektet började som ett UF-företag startat av Shanga Aziz och Rogerio Silva men är nu en egen organisation.

– Vi funderade på vad vi ville starta för ett företag när jag fick en notis i telefonen om en gruppvåldtäkt. När vi scrollade ner till kommentarerna var det hel del män som kommenterat saker som att kvinnor får skylla sig själva när de blir våldtagna om de inte kan säga nej, säger Shanga Aziz.

Efter det intervjuade de kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade eller diskriminerade av män.

– Vi pekade ut att problemet ofta skapas när killar samlas i grupp och vi har själva spelat fotboll och visste hur grabbjargongen kan vara, speciellt bland äldre fotbollsspelare. Samtidigt skyllde Donald Trump sina sexuella uttalanden mot kvinnor som ”locker room talk”.

Viktigt att träffa dem tidigt

Med projektet vill de ge unga killar ett alternativ.

– Vi vill att de ska veta att en man kan vara på olika sätt. Att de inte behöver följa påhittade regler som finns idag, där det finns förväntningar på att en man ska vara stor och stark och ha ett nedvärderande språk. Vi vill sudda bort de reglerna och skapa en ny sorts manlighet. Det är därför vi träffar killar så tidigt i åldrarna. De har inte riktigt kommit in i det här snacket och det är inte alls lika förankrat.

– Tillsammans med dem så sätter vi en definition på något som i framtiden kan leda till att de växer upp med schyssta värderingar. För de killar vi träffar i omklädningsrummen, det är samma killar som vi i framtiden kommer att träffa på arbetsplatser, på festivaler, i ­skolor. Och då är det viktigt att de får med sig schyssta värderingar. Alla kommer inte bli fotbollsproffs, säger Shanga Aziz.

Mäns våld mot kvinnor

Samhällskostnaden för olika former av könsrelaterat våld i Sverige uppgår till 45,5 miljarder kronor per år.

Kostnaden för ett fall av mäns våld i nära relation kostar ungefär 10 miljoner kronor.

I 98 procent av alla sexualbrott är den misstänkte en man.

9 av 10 unga upplever förväntningar på hur de ska vara utifrån kön.

Källa: Män för jämställdhet

Andra manliga initiativ mot våld

Killmiddag: Ett initiativ där män uppmuntras att i en trygg miljö umgås och prata om hur det är att vara snubbe utifrån olika teman. Initiativet startades av Make Equal som en reaktion på frustrationen som väcktes av de sexuella övergreppen på sommarens festivaler.

Machofabriken: Ett metodmaterial för personer som arbetar med unga mellan 13-25 år. Det är ett verktyg i arbetet för ökad jämställdhet och för förebyggande arbete mot våld, med fokus på hur sociala normer för maskulinitet kan ifrågasättas och förändras.

Relaterade artiklar