Inrikes.

2019-03-28 08:57
 • Polisen griper en man efter en skjutning i Malmö i februari förra året.
  Polisen griper en man efter en skjutning i Malmö i februari förra året.
 • Illegala vapen beslagtagna av Tullverket. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  Illegala vapen beslagtagna av Tullverket. 
 • ”Vi är inte uppe i Brasiliens, Kinas och USA:s fängelsepopulation, men vi har fått en väldig ökning under väldigt kort tid”, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Ann Ramberg.
  ”Vi är inte uppe i Brasiliens, Kinas och USA:s fängelsepopulation, men vi har fått en väldig ökning under väldigt kort tid”, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Ann Ramberg.
 • ”Vi häktar idag fem gånger så många, det var precis det jag ville åstadkomma”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
  ”Vi häktar idag fem gånger så många, det var precis det jag ville åstadkomma”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
 • Flera häkten i Sverige är överfulla.
  Flera häkten i Sverige är överfulla.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter skärpt vapenlag – fyra gånger fler häktade

Det har gått sex månader sedan Högsta domstolen godkände den skärpta vapenlagen som regeringen införde. Poliser över hela landet hyllar den unisont, men Dagens ETC:s granskning visar att trots att antalet häktade ökade med över 400 procent skjuts det lika mycket som tidigare år.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vapenlagar är på tapeten internationellt just nu. Nya Zeeland har, efter terrordådet i Christchurch och en rekordsnabb beredning, beslutat att förbjuda halvautomatiska skjutvapen redan från mitten av april. I Sverige skärptes vapenlagarna ordentligt förra året, både vad gäller strafftid (minimistraffet höjdes från ett till två år för grovt brott) och vad gäller häktningsförfarande.

– Frustrationen vi kände tidigare är svår att sätta ord på. Man var glad över att ha fått bort ett vapen från gatan, men samtidigt kunde den misstänkte bara erkänna brott och traska ut på stan igen några timmar senare, minns Magnus Dahl, polis på spaningssektionen i Region väst.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Mordsiffran stiger

Den skärpta lagen innebar automatisk häktning om polisen hittade ett skjutvapen, vilket har lett till att antalet häktade för grovt vapenbrott ökade från 69 personer 2017 till 328 personer 2018.

– Detta är oerhört positivt. Förra året hade vi 35-40 personer som blev föremål för häktning i den miljön vi jobbar i, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Han berättar att man ser en förändring i vapenvåldet i Malmö. Typen av ”spontanskjutningar” – när en beväpnad man träffar på någon han upplever som kränkande och skjuter honom – har blivit klart färre. Men när det kommer till mord ser utvecklingen dystrare ut, från 8 mord 2017 till 14 stycken under förra året.

– Vi ser en trend att man i dag skjuter för att döda. Vi fortsätter beslagta vapen, men vi tar dem i andra miljöer. Nu förvarar man vapen i lägenheter och bilar i stället, säger Stefan Sinteus.

Skjutningarna fortsätter

Och trots att polisen har häktat 100-tals fler grova brottslingar är skjutningarna kvar på samma höga nivåer. Under 2017 rapporterades 324 skjutningar till polisen. Under 2018 var det 306. En minskning, men en marginell sådan.

– Det är svårt att mäta i antalet skjutningar, vi har ju sett en ökande trend under flera år och det faktum att den stannar av är väldigt positivt. I Stockholm har vi en halvering i antalet döda och 20 procent färre skjutningar, så man ska vara försiktig med att dra några slutsatser, säger Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie i Stockholm.

”Systemkollaps på häktena”

Advokatsamfundets generalsekreterare Ann Ramberg menar dock att siffrorna talar sitt tydliga språk – lagen är verkningslös.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, lagstiftningen är inte effektiv. Vän av ordning hade kunnat hävda att om vi inte haft lagstiftningen skulle skjutningarna vara ännu fler, men jag tror inte att det är så, lagen är till för att tillgodose det allmänna rättsmedvetandet, säger hon.

Advokatsamfundet var som remissinstans kritiskt till att lagen skulle införas.

– Och det har inte inträffat något som fått oss att ändra den inställningen. Vad man kan konstatera är att skjutningarna inte minskat och att vi har fått en närmast systemkollaps på våra häkten. Samtidigt är det så klart svårt att inte ställa sig positiv till att det är färre vapen på gatorna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är den som drivit på hårdast för att få igenom lagen. Han håller inte med Ann Ramberg.

– Jag har en helt motsatt uppfattning. Det är klart att ju fler grovt kriminella vi får bort desto fler brott får man bort. Vi häktar idag fem gånger så många, det var precis det jag ville åstadkomma. Folk som tidigare sprang runt med vapen på stan sitter nu där de ska sitta – i buren.

Men vi har alltså en lag som fångar 400 procent fler brottslingar men som inte får bort antalet brott. Hur hänger det ihop?

– Det kan du inte säga, det är för tidigt att göra den bedömningen. Man ska komma ihåg att det svänger mellan åren beroende på gängkonstellationer och olika konflikter. En sak kan man dock säga; plockar vi inte undan de som begår de grova brotten så har vi inte en chans att komma till rätta med den grovt organiserade brottsligheten.

Läs vidare på nästa sida: Nya lagens baksida – överfulla häkten