Inrikes.

2019-06-11 13:40
Tom Aspengren, LO-TCO Rättsskydd. Bild: Press / Jessica Gow/TT
Tom Aspengren, LO-TCO Rättsskydd.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter ny dom – fler kan få rätt till sjukpenning

En dom i kammarrätten kan påverka hur Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning vid diagnoser som depression, smärta och utmattning.

– Om Försäkringskassan följer domen kommer de inte längre kunna ifrågasätta många diagnoser som de gjort i decennier, säger juristen Tom Aspengren.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

En vanlig orsak till avslag vid ansökan om sjukpenning är att sjukdomsbesvären inte beskrivits på det sätt Försäkringskassan kräver i sjukintygen. Bland annat ställer kassan krav på ”objektiva undersökningsfynd” som belägg för sjukdom. 

Nu ger kammarrätten i Stockholm en kvinna med diagnosen depression rätt mot myndigheten. Enbart det faktum att det saknas objektiva undersökningsfynd har inte en avgörande betydelse för rätten till sjukpenning vid psykisk sjukdom, slår rätten fast.

En frivillig del

Kravet på objektiva undersökningsfynd under punkterna Funktionsnedsättningar och Aktivitetsbegränsningar i den så kallade DFA-kedjan skapar problem för människor med sjukdomar som inte syns vid blodprov eller på röntgenbilder.

För att få klarhet i om Försäkringskassan har rätt att använda DFA-kedjan som de gör överklagade Allmänna ombudet för socialförsäkringen förra året kvinnans avslagsbeslut.

Domen visar att DFA-kedjan bara får vara en – icke obligatorisk – del  av bedömningen av rätten till sjukpenning. Istället måste Försäkringskassan bygga bedömningen på den försäkrades sjukdomsberättelse, enligt förbundsjurist Tom Aspengren på LO/TCO Rättsskydd.

– Betydligt fler kommer att få rätt till sjukpenning om Försäkringskassan följer domen. Då kommer de inte längre kunna ifrågasätta många diagnoser som de har gjort i decennier, säger han.