Inrikes.

2019-06-11 13:40
Tom Aspengren, LO-TCO Rättsskydd. Bild: Press / Jessica Gow/TT
Tom Aspengren, LO-TCO Rättsskydd.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter ny dom – fler kan få rätt till sjukpenning

En dom i kammarrätten kan påverka hur Försäkringskassan bedömer rätten till sjukpenning vid diagnoser som depression, smärta och utmattning.

– Om Försäkringskassan följer domen kommer de inte längre kunna ifrågasätta många diagnoser som de gjort i decennier, säger juristen Tom Aspengren.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En vanlig orsak till avslag vid ansökan om sjukpenning är att sjukdomsbesvären inte beskrivits på det sätt Försäkringskassan kräver i sjukintygen. Bland annat ställer kassan krav på ”objektiva undersökningsfynd” som belägg för sjukdom. 

Nu ger kammarrätten i Stockholm en kvinna med diagnosen depression rätt mot myndigheten. Enbart det faktum att det saknas objektiva undersökningsfynd har inte en avgörande betydelse för rätten till sjukpenning vid psykisk sjukdom, slår rätten fast.

En frivillig del

Kravet på objektiva undersökningsfynd under punkterna Funktionsnedsättningar och Aktivitetsbegränsningar i den så kallade DFA-kedjan skapar problem för människor med sjukdomar som inte syns vid blodprov eller på röntgenbilder.

För att få klarhet i om Försäkringskassan har rätt att använda DFA-kedjan som de gör överklagade Allmänna ombudet för socialförsäkringen förra året kvinnans avslagsbeslut.

Domen visar att DFA-kedjan bara får vara en – icke obligatorisk – del  av bedömningen av rätten till sjukpenning. Istället måste Försäkringskassan bygga bedömningen på den försäkrades sjukdomsberättelse, enligt förbundsjurist Tom Aspengren på LO/TCO Rättsskydd.

– Betydligt fler kommer att få rätt till sjukpenning om Försäkringskassan följer domen. Då kommer de inte längre kunna ifrågasätta många diagnoser som de har gjort i decennier, säger han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev