Inrikes.

2021-04-06 18:20
Örebrobostäder inför en fyragradig skala där en del av de lägenheter som behöver renoveras istället får en enklare och snabbare upprustning – och inte ger lika stora hyreshöjningar.  Bild: Örebrobostäder
Örebrobostäder inför en fyragradig skala där en del av de lägenheter som behöver renoveras istället får en enklare och snabbare upprustning – och inte ger lika stora hyreshöjningar.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter kritiken – kommunalt bostadsbolag öppnar för billigare renovering

Det kommunala bostadsbolaget i Örebro har kritiserats för lyxrenoveringar. Men i ett nytt beslut öppnar nu bolaget för enklare och billigare renoveringar.

”Vi har lyssnat på hyresgästerna”, säger ordföranden Camilla Andersson (S).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Dyra helrenoveringar ska inte vara det enda alternativet när en bostad behöver rustas upp, det kom styrelsen för Örebrobostäder fram till vid sitt senaste möte. Nu införs en fyragradig skala där en del av de lägenheter som är i behov av renovering istället får en enklare renovering som går snabbare – och inte ger lika stora hyrespåslag för hyresgästen.

– Vi har fått till oss från hyres­gäster att vi gått för hårt fram i den renoveringsstrategi som vi haft tidigare. Därför har vi funderat på hur vad vi kan göra med både bolaget och hyres­gästernas bästa för ögonen, säger Camilla Andersson, ordförande för Örebrobostäder.

Hur kommer hyresgästerna att märka skillnad?

– Tidigare har hyresgästen fått flytta under en längre tid och vi har gjort väldigt stora renoveringar. Nu kommer vi att titta på om vi kan undvika att göra en del saker och lägga ribban på en annan nivå, säger Camilla Andersson.

Samtidigt finns det lägenheter som är i behov av stora renoveringar, betonar hon.

– Skillnaden blir att vi inte går in till 110 procent i alla lägen, och det påverkar hyressättningen när vi väljer att inte göra lika stora ingrepp, säger hon.

Stor andel hyresrätter

Örebrobostäder har sedan flera år tillbaka kritiserats just för påkostade renoveringar som gjort det svårt för hyresgäster att bo kvar. När man för drygt tio år sedan renoverade lägenheterna i förorten Varberga höjdes hyran för en normaltrea på med 1 600 kronor och var femte hyresgäst valde att inte bo kvar, enligt tidningen Hem och hyra.

Nästan fyra av fem lägenheter i Örebro är hyresrätter, vilket gör Örebro till den mest hyresrätts-täta kommunen i en jämförelse mellan landets tio största kommuner, enligt Statistiska centralbyrån.

Det kommunala bostadsbolaget Örebrobostäder har nästan 22 000 lägenheter och Camilla Andersson hoppas att fler kommunala bolag ska följa i deras spår och skapa alternativ till påkostade renoveringar.

– Vi har ett ansvar att se helheten och värna både de allmännyttiga bolagen och våra hyresgäster, säger hon.

Lars Bjurström, ordförande i hyresgästföreningen i Örebro-Lekeberg, tycker att Örebro­bostäders beslut är ett steg i rätt riktning, men han menar samtidigt att det är för tidigt att säga vilka effekter det verkligen kommer att ha.

– De säger att de ska försöka pressa nivåerna nedåt i stegen så att man i första hand gör mindre renoveringar, men det har vi inte sett ännu, säger han.

Brist på billiga lägenheter

Det är ännu oklart hur många hyresgäster som kommer att gynnas av beslutet. Och Lars Bjurström är orolig att renoveringsvågen på sikt kommer att leda till en brist på billiga lägenheter i alla fall. Vid tidigare renoveringar har de som inte velat bo kvar efter en topprenovering erbjudits billigare lägenheter av bolaget.

– Hyresgästerna har varit ganska nöjda med det. Det är bara det att om renoveringsnivån fortsätter som nu så kommer den typen av lägenheter inte att finnas kvar. Det var lätt i början av renoveringsvågen, men blir allt svårare, säger Lars Bjurström.

Camilla Andersson är ändå hoppfull.

– Det är klart att det alltid kommer att vara så att en del lägenheter sticker iväg, men på det här sättet tror jag att vi kommer att kunna hålla nere hyran på fler lägenheter, säger hon.

Ny nivå

Örebrobostäder har hittills arbetat med helrenovering, stamrenovering och planerat underhåll. Nu läggs en ny nivå till, standardrenovering, som är mindre omfattande.

Av Örebrobostäders drygt 22 000 bostäder byggdes cirka sextio procent mellan 1955 och 1975. Av det totala bestånden är närmare 15 000 bostäder i behov av renovering de kommande tjugo åren.