Inrikes.

2021-02-26 13:54
Det blågröna styret i region Stockholm skrotar Krys 1177-affär. Bild: TT
Det blågröna styret i region Stockholm skrotar Krys 1177-affär.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter hård kritik: Krys 1177-affär skrotas

Efter den massiva kritiken mot planerna att låta nätläkarjätten Kry ta över 1177 Vårdguiden backar det blågröna styret och meddelar att affären inte kommer att bli av. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet välkomnar beskedet – men de sistnämnda säger att det fortfarande finns jobb kvar att göra.

Nu stoppas nätläkarjätten Kry från att ta över driften av 1177. Det är det blågröna styret i Stockholm som plötsligt backar och meddelar att avtalet med Medhelp kommer att sägas upp i förtid om de går vidare med planerna att bolla över ansvaret för 1177 till Kry.

– Rådgivare ska inte samtidigt vara vårdgivare. Jävsförhållandet har tydliggjorts. Jag är nöjd med att förvaltningen nu slagit fast det Socialdemokraterna beskrivit hela tiden, säger finansregionrådet i opposition Aida Hadžialić (S), vars parti länge varit kritiska till affären, i ett pressmeddelande.

Enligt henne kommer S nu att fortsätta arbeta för att tjänsten går över till offentlig regi för att därigenom säkerställa dess pålitlighet.

– Samhällsbärande infrastruktur skall inte vara outsourcat till en privat aktör som det ser ut idag. Undersökningar visar också att stockholmarna idag rankar sin sjukvårdsupplysning som sämst i hela Sverige, lägger hon till.

Hennes kollega Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, är inte oväntat också nöjd med beskedet. 

– För två år sedan hade vi skandalen när patientsamtal låg på en öppen server. Det är helt kaotiskt här i Stockholm och har så varit i många år. 1177 är en alldeles för viktig del av infrastrukturen för att ha den outsourcad, säger hon till Dagens ETC.

Samtidigt medger hon att vägen är lång fram till ett återtagande av 1177 i offentlig regi.

– Det här är en fråga där de blågröna tycks helt fastlåsta. Högern i Stockholm är den mest ideologiska i Sverige och vi har därför också den mest privatiserade sjukvården i hela landet. Deras största fokus är att privatisera så mycket som möjligt, säger hon.

Även Vänsterpartiet är nöjda med dagens besked. Partiets sjukvårdspolitiska talesperson i regionen, Jonas Lindberg, säger att beslutet är det enda rimliga efter den massiva kritik som framförts mot driftsrockaden.

Därmed inte sagt att V i och med framgången släpper kravet på en oberoende granskning av regionstyrelsens samröre med Kry.

– Den här affären är bara toppen av ett isberg av förmåner som Kry fått under sin etablering i Region Stockholm. Det är dags för styret att lägga alla korten på bordet och redovisa hur relationerna egentligen ser ut och vad som skett bakom stängda dörrar. Vi nöjer oss inte med denna delseger, säger Jonas Lindberg i ett pressmeddelande.