Inrikes.

2021-02-22 14:10
Enligt Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, så ska genomlysningen ske i etapper. Bild: Jessica Gow/TT
Enligt Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, så ska genomlysningen ske i etapper.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter avslagen – Försäkringskassan ska granska sig själv

Ledningen på Försäkringskassan ska nu se över sin egen förvaltning. Anledningen är det höga antalet avslag som varken kan förklaras genom ändringar i regler eller en förändring i folkhälsan.

– Bra att man vågar öppna på locket, säger Thomas Åberg, vice ordförande i fackförbundet ST.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det här ser vi jättepositivt på från Fackförbundet ST. Vi har på alla sätt vi kan stöttat ledningen att ta steget för att göra en ordentlig genomlysning, att inte bara titta på den dagsaktuella situationen och flytta personer hit och dit, utan något mer rejält över tid för att myndigheten ska bli stabil och förutsägbar, säger Thomas Åding till Dagens ETC. 

Är det här ett erkännande om att Försäkringskassan har gjort fel? 

– Det är för tidigt att säga, men det är en ändrad signal om att myndigheten är beredd att titta på och ompröva sin tolkning av hur det har kunnat ske på det här sättet. Att man vågar öppna locket internt är en väldig fördel, säger Thomas Åding. 

Handläggare pressar till avslag 

Under de senaste fem åren har avslagen på Försäkringskassan vid dag 180 femdubblats. Dagens ETC har tidigare berättat om att Försäkringskassan tolkat regler på ett sätt som inte följer lagens intentioner och att handläggarna pressas av chefer att göra fler avslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi ser uppgifterna som mycket allvarliga. 

– Vi har kallat generaldirektören till möte och kommer också tala med fackliga representanter med anledning av era uppgifter, sa han till Dagens ETC i en tidigare intervju

Men nu sker alltså en översyn av Försäkringskassans förvaltning. Enligt Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan så ska genomlysningen ske i etapper.

– Efter sommaren borde vi ha kommit så långt att vi åtminstone på några områden kan fatta beslut. Och sedan skulle jag tro att delar av arbetet kommer att löpa på under åtminstone 1,5-2 år, säger Öberg till DN.

Bättre med utomstående genomlysning 

Men alla är inte enskilt positiva till beslutet om en intern genomlysning. 

– Om det leder till att man verkligen vågar göra en genomlysning och de förändringar som behövs så är det ju jättebra. Men jag tolkar Nils Öberg som att han pratar mer om att man ska jobba med tydlighet, varför man fattar beslut som man gör, snarare än en verklig genomlysning om att man snävat in för mycket utifrån lagstiftningens intentioner. Då känns det snarare som att Försäkringskassan inte borde göra den genomlysningen utan någon utomstående, säger Johanna Eliasson, tidigare handläggare på Försäkringskassan.

Johanna Eliasson menar samtidigt att beslutet om genomlysningen är ett steg framåt och att uppmärksamheten på frågan medialt har skapat tryck internt. 

– Utifrån vad jag hört från tidigare kollegor har det skett en förändrad diskussion inom Försäkringskassan efter den mediala anstormningen under hösten och politikernas ökade intresse. Man har dragit lite i bromsen på något vis, sen kan jag inte uttala mig exakt vad det innebär.  

Titta också på tidigare misstag 

Jessika Fernström är sjuk i ME och har fått upprepade avslag för sjukpenning. Hon är tveksam till att genomlysningen kommer innebära verkliga förändringar för de som drabbas. 

– Jag tycker det är underbart att det sker men tänker också att det är helt sjukt att Försäkringskassan kontrollerar sig själva. Tyvärr har jag inte tilliten att de kan göra detta på ett opartiskt sätt på grund av alla vi som fått problem, säger hon.

Hon fortsätter: 

– Jag har sedan fyra och ett halvt år tillbaka levt på mindre än 4000 kronor i månaden. Även om man ser över sina beslut idag, så är det viktigt att också se vad man har gjort, man har förstört så många liv. Det är många som säger att de inte längre orkar överklaga utan skiter i Försäkringskassan och överlever bäst de kan. Men detta är vår försäkring som man betalat in i alla år, sedan när man blir sjuk får man inte de utbetalningarna, säger hon.