Inrikes.

2020-06-22 15:43
”Corona-appen” Alltid Öppet har stängts  ned två gånger sedan den började användas. Foto: TT
”Corona-appen” Alltid Öppet har stängts ned två gånger sedan den började användas.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter appkaoset – nu öppnar tidsbokningen för coronatest igen

I morgon öppnar region Stockholm tidsbokningen för de som vill göra antikroppstester – igen. Tidsbokningen har redan varit tvungen att stänga två gånger, först på grund av överbelastad server och sedan för läckta bokningskoder. Och nu hopar sig problemen igen. 

Nu gör region Stockholm ett nytt försök att testa invånarna för covid-19. Men redan nu har den tredje öppningen kantats av problem.  Tidigare har det kommunicerats att öppnandet av tidsbokningen för de med covidsymptom skulle ske under måndagen, men under dagen gick information ut om att öppnandet först kunde ske sen eftermiddag. Klockan 17 kan de som har symptom av covid-19 boka tid för provtagning via appen ”Alltid öppet”. 

De som vill göra ett test för antikroppar kan gå direkt in på vårdsajten 1177 i morgon. Men fortfarande är tiden för öppnandet av bokningen oklar.

Den 15 juni öppnade region Stockholm för att allmänheten skulle få testa sig gratis för covid-19. Redan på morgonen när appen ”Alltid öppet” öppnade för allmänheten att anmäla sig för provtagning kraschade den. 30 000 stockholmare hade försökt anmäla sig och appen hade bara kapacitet för 10 000. Senare under veckan läckte bokningskoder från appen på olika sajter och tidsbokningen fick stänga igen. 

Två köer

Regionen har nu valt att skapa två parallella köer. En för de som söker provtagning för pågående infektion, så kallat PCR-test, och en annan för de som vill göra provtagning för tidigare infektion, så kallat antikroppstest.

– Vi har tagit bort antikroppstesterna från ”Alltid öppet” för att minska belastningen, säger Jessica Fremnell, som är pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Har du symptom på covid kan du gå in via appen och få en medicinskt bedömning så att du hamnar på rätt ställe, säger Jessica Fremnell.

Först måste den med covidsymptom logga in på appen ”Alltid öppet” och få en bokningskod och sedan gå in på 1177 och boka en tid för provtagning.

– Den kan verka lite krångligt, medger Jessica Fremnell.

Osäkert klockslag

Den som är frisk och vill se om hen utvecklat antikroppar kan från och med i morgon gå in på 1177 och boka tid där. 

Fortfarande finns ingen information ute om när under morgondagen det är möjligt att boka antikroppstester på 1177 och inte heller var på sajten som tidsbokningen finns.

Jessica Fremnell kan själv inte svara på frågan. Hon hänvisar vidare till Karolinska universitetslaboratoriets presstjänst som inte heller kan svara på frågan i nuläget utan bollar den vidare till en kollega.