Inrikes.

2015-05-20 16:16
  • Johanna Burai går sista året på Beckmans i Stockholm och projektet World White Web är också hennes examensarbete. Bild: Privat
    Johanna Burai går sista året på Beckmans i Stockholm och projektet World White Web är också hennes examensarbete.
  • Det här blir resultatet av en bildgoogling på "hand".
    Det här blir resultatet av en bildgoogling på "hand".
  • Vid en googling på "African hand" är fortfarande vita händer med, ofta arrangerade så att de "hjälper" de svarta. Vid en googling på "black hand" kommer nästan inga bilder på människohänder upp.
    Vid en googling på "African hand" är fortfarande vita händer med, ofta arrangerade så att de "hjälper" de svarta. Vid en googling på "black hand" kommer nästan inga bilder på människohänder upp.

Drar igång kampanj mot Googlerasismen

Testat att bildgoogla ”hand”? Prova det. Du kommer bara att få upp bilder på vita händer. Johanna Burai vill ändra på det. Därför startar hon en kampanj för att få så många som möjligt att sprida bilder på svarta händer. Målet är att ändra sökresultaten i Google.

I måndags lanserade Johanna Burai projektet och sajten World White Web. Hon vill visa hur vita människor är normen på nätet och ändra på det genom att få så många som möjligt att ladda upp bilder på svarta händer.

Målet är att en bildgoogling på ”hand” inte bara ska resultera i vita händer.

– Jag hoppas såklart på att uppnå en förändring i sökresultatet. Sedan hoppas jag också på att projektet skapar en medvetenhet om att vi alla lever i ett samhälle där vithetsnormen råder. Tyvärr har vita människor svårt att se det. Jag hoppas på att skapa ökad medvetenhet främst hos vita för de lever i en värld som är som skapad för dem, säger Johanna Burai.

Pluggar sista året på Beckmans

Hon pluggar sista terminen på programmet för visuell kommunikation på Beckmans i Stockholm. World White Web är också hennes examensarbete.

Grunden till idén lades förra våren då hon höll på med ett annat skolarbete och behövde en bild på en hand. Hon googlade ”hand” och fick bara upp bilder på vita händer.

– Jag fortsatte googla. På ”black hand” fick jag bara upp svarta datorhänder i vektorgrafik. Då googlade jag ”african hand” och fick upp svarta händer men också obehagliga bilder där vita händer hjälper svarta genom att sträcka sig ner och vara kupade över dem till exempel. Bilder med jordbruk var närvarande också och bara där kan man läsa in massa rasism.

Full fart över nätet

Sedan lanseringen i måndags har det gått snabbt. World White Web-projektet är redan uppe i över tusen Facebook-delningar och amerikaner började nyligen sprida det över Twitter.

– Det är viktigt att folk i andra världsdelar får ta del av det för det spelar ingen roll vilken världsdel du befinner dig i. Det här är ett globalt problem.

 

Här är några av bilderna som World White Web vill sprida:

 

 

 

 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter