Inrikes.

2020-06-05 12:00
 • Under en vecka i april dog 955 personer bosatta på särskilda boenden. Det är 80 procent mer än genomsnittet för samma vecka tidigare år. Bild: Janerik Henriksson/TT
  Under en vecka i april dog 955 personer bosatta på särskilda boenden. Det är 80 procent mer än genomsnittet för samma vecka tidigare år.
 • ”Det har spridits en ogrundad sanning att det är bättre att få vara kvar på äldreboendet och få dö där i lugn och ro istället för på sjukhus”, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Bild: Mattias Pettersson
  ”Det har spridits en ogrundad sanning att det är bättre att få vara kvar på äldreboendet och få dö där i lugn och ro istället för på sjukhus”, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik.
 • Yngve Gustafson vill betona att de höga dödstalen på äldreboendena inte är personalens fel. ”Det är ansvariga politiker och tjänstemän som har prioriterat fel i alldeles för många år”, säger han. Bild: Fredrik Sandberg/TT
  Yngve Gustafson vill betona att de höga dödstalen på äldreboendena inte är personalens fel. ”Det är ansvariga politiker och tjänstemän som har prioriterat fel i alldeles för många år”, säger han.
Puffetikett
Dagens ETC

”Diskrimineringen av äldre blir så uppenbar med corona”

Människor har dött i onödan på våra äldreboenden under lång tid. Och under corona­pandemin har det bara blivit ännu värre. Det menar Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Äldre blir utan basal sjukvård som kan rädda deras liv.

– Det är boendeformen istället för behoven som har fått avgöra om man ska få behandling eller inte, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC har visat att döds­talen bland dem som bor på äldre­boenden har skjutit i höjd­en sedan coronaviruset började spridas i Sverige. Under en vecka i april dog 955 personer bosatta på särskilda boenden. Det är 80 procent mer än genomsnittet för samma vecka tidigare år.

Socialstyrelsen har bemött siffrorna med att de inte är ”uppseendeväckande mycket högre än en vanlig influensa­säsong”, när de sprids ut över tid. 

– Det har målats upp en bild av att det här är något helt annat än vad vi har sett tidigare. Mitt budskap är att även om det är fler i år, så är storleksordningen av de som avlider på särskilt boende samma som de som avlider i en vanlig influensa­säsong, sa Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen till Dagens ETC häromdagen.

Överdödlighet varje år

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet med erfarenhet av att ha arbetat som läkare på äldreboenden i 35 år, menar att många av de som dör nu och varje år under influensasäsongerna dör i onödan. 

– Det här inget nytt, den diskriminering vi ser nu blir så uppenbar på grund av vi har en infektionssjukdom som slår hårdare än tidigare, men varje år har vi haft en enorm överdödlighet på våra äldreboenden, säger han till Dagens ETC.

När gamla och sköra människor blir sjuka i covid-19, i den vanliga säsongsinfluensan eller i vinterkräksjukan är ofta det första som händer att de blir förvirrade och får svårt att äta och dricka. De blir snabbt uttorkade och undernärda, vilket sätter ned immunförsvaret och kroppens egen förmåga att bekämpa viruset. Om de då får tillgång till basal medicinsk vård, som näringsdropp, syrgas och antibiotika mot eventuella följdinfektioner så skulle många ha en chans att bli helt återställda, menar Yngve Gustafson. Får de inte det riskerar de istället att dö.

– Det handlar inte om intensivvård, som många gamla har svårt har klara. Det handlar om grundläggande medicinsk vård, säger han. 

Beslut på liv och död

Men som Dagens ETC var först med att rapportera om har det gått ut riktlinjer till äldreboenden om att inte skicka in de boende till sjukhus om de blir sjuka utan istället vårda dem på plats. Dagens ETC har också visat att många av de som dött i covid-19 aldrig fick träffa en läkare som gjorde en bedömning på plats på den enskilde patienten. 

– Under de senaste månaderna har kanske 500 anhöriga hört av sig till mig och berättat om hur gamla människor har nekats basal sjukvård och istället har de ordinerats palliativ vård, utan läkarundersökning och utan att någon har besökt dem på boendet. Om du ska ta ställning till om en människa ska ha en chans att leva eller dö, måste du göra en noggrann undersökning, säger Yngve Gustafson.

– Det har spridits en ogrundad sanning att det är bättre att få vara kvar på äldreboendet och få dö där i lugn och ro istället för på sjukhus. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det är bättre att vårdas kvar på ett äldreboende, för de kan inte få en adekvat medicinsk behandling där för det finns inte kunskap, kompetens eller resurser, fortsätter han.

Saknas läkare

Problemet är att det inte finns läkare på äldreboendena, trots beslutet att gamla och sjuka människor ska vårdas där snarare än på sjukhus. Det betyder också att det inte finns kompetens för att sätta in näringsdropp eller syrgas. 

– På äldreboendena finns multisjuka, gamla människor som kräver hög medicinsk kompetens. Och trots att man har de allra sjukaste på äldreboenden så har man inga fasta läkare som är anställda i verksamheten och som har ansvar för boendena som man har i Norge till exempel. I Sverige har vi i bästa fall sjuksköterskor, men även andelen sjuksköterskor har blivit lägre, säger Yngve Gustafson. 

”Så fruktansvärt fel”

Han är arg och upprörd över de höga dödstalen på äldreboenden, men han är inte förvånad. 

– Redan i januari sa jag att nu står vi inför en möjlig katastrof för att vi har så dåliga resurser i äldreomsorgen, säger Yngve Gustafson.

Men han vill betona att det här inte är personalens fel. 

– Det är ansvariga politiker och tjänstemän som har prioriterat fel i alldeles för många år. Vi har fått en devalvering av människovärdet. Jag möter alldeles för många människor som uttrycker att är man demenssjuk så är väl det mest barmhärtiga man kan göra att ge dem palliativ vård. För mig är det så fruktansvärt fel, att vi inte värderar människors liv högre och att vi inte gör vad vi kan för att människor ska överleva när de drabbas av en infektion, någonting som kan botas.