Inrikes.

2020-02-13 15:00
Rossana Dinamarca. Bild: Claudio Bresciani/TT
Rossana Dinamarca.
Puffetikett
Dagens ETC

Dinamarca kritisk mot partiledningen: ”Beklagligt att det bara är en kandidat”

Efter att Tamara Spiric valde att inte ställa upp är Nooshi Dadgostar den enda kandidaten till partiledarposten. Det beklagas av den förre riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, som lägger en stor del av skulden på yttersta partiledningen.

– De kanske borde ha funderat på att deras röster spelar stor roll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter att Tamara Spiric under torsdagen meddelat att hon till följd av familjeskäl har bestämt sig för att inte kandidera till partiledarposten i Vänsterpartiet, tycks det enbart återstå en person som är intresserad av uppdraget. Nämligen V:s vice ordförande Nooshi Dadgostar, som dessutom har fått uppbackning från den översta partistyrelsen.

Men långt ifrån alla är nöjda med den utvecklingen.

Den förre riksdagsledamoten, och tidigare partiledarkandidaten, Rossana Dinamarca säger till Dagens ETC att hon anser det vara djupt beklagligt att Nooshi Dadgostar nu ser ut att bli den enda kandidaten.

– Tyvärr ser det ju ut att bli så. Det är väldigt beklagligt, säger hon.

Tamara Spiric, som tidigare bland annat har varit kommunalråd i Umeå, lyfts fram av Rossana Dinamarca som en utomordentlig partiledarkandidat.

– Jag tror att hon hade varit en utmärkt kandidat och en fantastisk partiledare. Hennes medverkan hade också gjort hela processen med partiledarbytet oerhört mycket mer spännande, så det känns väldigt tråkigt att hon har lämnat detta besked, säger Rossana Dinamarca.

”Alltid funnits utmanare i V”

Bristen på kandidater skyller hon till viss del på Jonas Sjöstedt.

– Det har ju alltid varit så inom Vänsterpartiet att det internt har funnits utmanare till att ta över. Ända sedan Gudrun Schymans tid, då hon tog över efter Lars Werner.

Orsaken till avsaknaden av fler kandidater, skyller Rossana Dinamarca på Jonas Sjöstedts korta framförhållning:

– Han lämnade sitt besked om sin avgång oerhört sent och nära inpå partikongressen. I partiföreningarna lokalt har det funnits en märkbar irritation över detta, att man inte ens har hunnit nominera några kandidater. Jag tror också att Jonas Sjöstedt visste betydligt tidigare att han skulle kliva av. Det hade varit schysst av honom om han låtit partiet sondera mer.

”Borde ha varit lite lugnare”

Ett annat avgörande problem – som lett till att inga fler partiprofiler än Nooshi Dadgostar vågat kliva fram och kandidera till ordförandeskapet – menar hon är partistyrelsens näst intill vårdslösa agerande.

– När flera ledande personer inom partiet redan har gått ut och sagt att de backar Nooshi Dadgostar, då är det inte så lätt för någon annan att resa sig upp och säga: ”Jag vill också kandidera”. Då måste man känna att man har ett väldigt starkt stöd i ryggen. Ledningen kanske borde ha funderat på att deras röster spelar stor roll, och att de därför borde ha varit lite lugnare inledningsvis med att gå ut med vem de ställer sig bakom.

Rossana Dinamarca riktar också kritik mot den partikultur inom Vänsterpartiet som hon menar har vuxit fram under Jonas Sjöstedts ledning.

– Ett problem har varit koncentrationen på Jonas under hans ledarskap. Så var det inte tidigare, utan då var det fler personer som lyftes fram av partiet, säger hon.

Valet av ny partiledare

Vänsterpartiets valberedning har satt den 21 februari som sista datum för nomineringar till vem som ska ersätta Jonas Sjöstedt som partiordförande.

Men den som vill kan ställa upp ända fram till kongressen som hålls i Västerås i slutet av maj.