Inrikes.

2014-12-03 06:30
Tre olika budgetar ligger för beslut. Bild: Janerik Henriksson, Pontus Lundahl, Claudio Brescaiani/TT
Tre olika budgetar ligger för beslut.

Detta handlar krisen om

Turerna har varit många, och mycket fokus har hamnat på om regeringens förslag ens kommer att gå igenom. Dagens ETC listar de huvudsakliga skillnaderna mellan alliansens och regeringens budgetförslag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

 

Regeringen – 25 miljarder i reformutrymme

Höjda skatter med totalt omkring 23 miljarder. Den rödgröna regeringen satsar bland annat på att trappa av alliansens jobbskatteavdrag – därför höjs skatterna för personer som tjänar över 50 000 kronor. Regeringen vill också slopa de sänkta sociala avgifterna för ungdomar under 25 år som regeringen införts. De kommer att återställas till tidigare nivå.

Begränsningar av rut-avdraget. Det maximala avdraget för rut-tjänster kommer att halveras, till 25 000 kronor per år. Dessutom stoppar regeringen rut-avdrag för läxhjälp, matlagning och rengöring av inomhuspooler.

Förändrar sjukförsäkring och a-kassa. Den bortre gränsen i sjukförsäkringen – utförsäkringarna – kommer att avskaffas. En höjning av ersättningen till personer med aktivitets- och sjukersättning kommer även att genomföras. Dessutom kommer personer som är både arbetslösa och sjukskrivna att få ett tillskott – en höjning till 543 kronor per dag från de nuvarande 486 kronor. Ersättningen har varit oförändrad sedan 2007. Taket i den eftersatta a-kassan höjs också, från dagens ersättning på 680 kronor till 910 kronor per dag de 100 första dagarna. Därefter 760 kronor per dag.

Skolan. Regeringen skjuter till 3,4 miljarder kronor för en förbättrad skola. Bland annat hoppas man på att göra läraryrket mer attraktivt, och som kompensation för det slopade läx-rut-avdraget anslår regeringen 300 miljoner till läxhjälp för alla. Regeringen vill också  se mindre klasstorlekar i förskolan och de tre första årskurserna.

 

Alliansen – 10 miljarder i reformutrymme

Inkomstskatterna ska ligga på samma nivå som i dagsläget, det vill säga ingen förändring av jobbskatteavdraget. Alliansen föreslår dock ytterligare en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga under 23 år, men slopad nedsättning för personer som fyllt 25.

Rutavdraget i sin nuvarande form består. Likaså sjukförsäkringen – alliansen menar att regeringens budgetförslag ”riskerar att åter pressa människor ur arbetskraften ut till utanförskap”.

Skolan. Alliansen lägger 4 miljarder kronor på skolan i skuggbudgeten, alltså något mer än regeringen. Partierna vill bland annat ha en tioårig grundskola och betyg från årskurs fyra. Ytterligare karriärtjänster för skickliga lärare föreslås.

Utbyggnad av infrastrukturen. Alliansen gör i sin skuggbudget flera investeringar på infrastrukturområdet. Bland annat en ny stambana för höghastighetståg och 10 000 laddstolpar till elbilar. Dessutom vill alliansen bygga 300 000 nya bostäder till år 2020 – 50 000 fler än vad regeringen föreslagit.