Inrikes.

2018-02-21 09:58
”Hela världen säger att det är för farligt att återvända till Afghanistan. Men Sverige sänder ändå tillbaka flyktingar dit. Det är ledsamt att våra politiker inte väljer mod och ledarskap”, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.  Bild: Elin Björklund
”Hela världen säger att det är för farligt att återvända till Afghanistan. Men Sverige sänder ändå tillbaka flyktingar dit. Det är ledsamt att våra politiker inte väljer mod och ledarskap”, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

”Det här leder till att många tar sitt liv”

Den senaste veckan har två ensamkommande pojkar från Afghanistan avsluta sina egna liv. Enligt en färsk rapport från Socialstyrelsen tog tolv ensamkommande unga killar sitt liv under förra året.

”Vem ska ta ansvar för den psykiska tortyr som asylprocessen innebär för dessa killar”, frågar sig Fatemeh Khavari.   

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Denna omänskliga asylpolitik har tagit livet av en till ungdom ikväll! En som flydde krig har valt att sluta andas hellre än lida av den tuffa situationen som finns för de krigets barn här!”

Så skrev Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, under torsdagen på Twitter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det efter att hon just fått veta att ytterligare en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan valt att avsluta sitt eget liv.

”Vem ska ta ansvar?”

Efter den stora manifestationen mot utvisningarna till Afghanistan, som hon deltagit i under söndagen, får Fatemeh Khavari veta att ännu en ung kille valt att ta sitt liv. Det trots att Aref Kazimi, från Ghazni i östra Afghanistan, nyligen fått sitt uppehållstillstånd beviljat av Migrationsverket.

– Det är bara så tragiskt. Vem ska ta ansvar för den psykiska tortyr som asylprocessen innebär för dessa unga killar? Efter att jag skrivit det där på Twitter, var det många andra ensamkommande som sände mig sms. De skrev: ”Nästa gång är det kanske jag. Jag mår så dåligt”, säger Fatemeh Khavari.

Att Aref Kazimi valde att avsluta sitt liv, trots att han fått ett upp­ehållstillstånd beviljat, hängde ihop med en långvarig psykisk ohälsa, som han lidit svårt av, förklarar Fatemeh Khavari.

– Under den utdragna asylprocessen försökte han att ta sitt liv fyra gånger, så han led av svår psykisk ohälsa. Hans familjehem försökte att få in honom på vård, men det gick väldigt långsamt. Ingen brydde sig, säger hon.        

I det beviljade uppehållstillståndet från Migrationsverket klargjordes att Aref Kazimi inte skulle ha rätt till att ta hit sin mamma, från Afghanistan.

– Det gjorde honom väldigt orolig och ledsen, men han sa: ”Vi löser det”, säger Fatemeh Khavari.

Enligt färska siffror från Socialstyrelsen valde tolv ensamkommande pojkar och unga män (upp till 21 år) från Afghanistan att ta sitt eget liv under förra året. Samtidigt kritiseras Sveriges regering av Europarådet, som påpekar att åldersuppskrivningarna är allt för rättsosäkra.

”Inget att återvända till”

Det försämrade säkerhetsläget har dessutom lett till att FN nyligen uppgraderat Afghanistan till ett land som befinner sig i ”aktivt krig”. Ändå fortsätter Migrationsverket allt jämt att sända tillbaka flyktingar dit.   

– Det här leder till att många tar sitt liv, för de har inget att återvända till. De ser att ingen tar emot dem, säger Fatemeh Khavari.