Inrikes.

2020-05-17 10:50
  • Erik Almqvist, Sanna Hill och Markus Jonsson är frontfigurerna för nyhetssajten Exakt24. Här presenterade på Exakt24:s Youtube-kanal. Foto: Faksimil
    Erik Almqvist, Sanna Hill och Markus Jonsson är frontfigurerna för nyhetssajten Exakt24. Här presenterade på Exakt24:s Youtube-kanal.
  • Exempel på artiklar som delas mellan Extra24 och Nya tider. Flera av skribenterna på Extra24 arbetar också parallellt på Nya tider. Foto: Faksimil
    Exempel på artiklar som delas mellan Extra24 och Nya tider. Flera av skribenterna på Extra24 arbetar också parallellt på Nya tider.
Puffetikett
Dagens ETC

Det här är radikalhögerns nya mediesatsning Exakt24

Nyhetssajten Exakt24 kallar sig för politiskt oberoende, men redaktionen består av framträdande radikalnationalister och starka kopplingar finns till högerextrema tidningen Nya tider.

– Man kan utgå från att det här innehållet är utvalt och skrivet så att det passar in i ett politiskt narrativ, säger Daniel Poohl.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Coronakrisen har inneburit en storm av nyheter. Ett virus som ingen kände till för ett år sedan sprids över planeten och många av oss vill veta precis allt som går att veta om det. Det finns ännu inte svar på alla frågor och i många fall pekar olika experter och studier åt delvis olika håll. I ett sådant läge är det lätt hänt att man glömmer bort att titta närmare på avsändaren. En av de sajter som verkar tjäna på det är Exakt24, som beskriver sig själv som en politiskt oberoende nyhetssajt.

Bland annat fick sajten stor spridning på en artikel där en läkare slog larm om att patienter med corona får dödshjälp i stället för behandling. Nyheten kom från en podd av radikalhögertankesmedjan Det goda samhället. En stor del av Exakt24:s redaktion har kopplingar till både Sverigedemokraterna och andra mer radikala politiska grupperingar, inte minst chefredaktören Erik Almqvist. Själv säger Almqvist att han i början av coronavirusets spridning tyckte att svenska medier och myndigheter var för tystlåtna om hur Sverige skulle drabbas och att Exakt24 därför skrev mycket i ämnet.

Drivs av radikalnationalister

Men Exakt24 är absolut ingen vanlig nyhetssajt, säger Daniel Poohl, vd och chefredaktör för Expo.

– Vi vet ganska mycket om Exakt24, som drivs av framträdande profiler i den svenska radikalnationalistiska miljön. Det råder inget tvivel om var de hör hemma politiskt. Precis som många andra radikalnationalistiska sajter är Exakt24 i första hand att betrakta som ett politiskt verktyg, det finns ett mycket tydligt narrativ i vilka berättelser som lyfts.

Hur mycket kan man lita på innehållet?

– Traditionell journalistik syftar till att berätta saker som är relevanta för allmänheten på ett opartiskt sätt. Så är det inte här, man kan utgå från att det här innehållet är utvalt och skrivet så att det passar in i ett politiskt narrativ. I vissa fall är artiklarna är så kallade rewrites, baserade på artiklar från andra nyhetskällor för att just de berättelserna passar in i bilden de vill förmedla om Sverige. Men de vill förstås också ha egna grejer och det är kanske där man ska vara extra kritisk.

Daniel Poohl säger att man ska vara noga med hur man delar material från den här typen av sajter eftersom det ger dem legitimitet. Han förstår också att det är många som är oroliga just nu och som söker information överallt.

– Men om man verkligen är vetgirig så är nog inte en sajt som syftar till att montera ner förtroendet för samhället rätt plats att söka information. De här sajterna har inte som syfte att stilla din oro, utan snarare att få folk att känna att staten sviker dem.

Kopplingar till Nya tider

Ansvarig utgivare för Exakt24 är Sanna Hill, som bland annat i många år har varit Nya tiders vice chefredaktör. Kopplingarna till Nya tider slutar inte med Hill – flera av de som skriver för Exakt24 skriver även för Nya tider och i vissa fall publicerar Exakt24 artiklar som lagts upp av Nya tider några dagar tidigare. Men när Dagens ETC frågar Erik Almqvist om kopplingen, säger han att det inte finns något etablerat samarbete mellan redaktionerna.

– Exakt24 och Nya Tider har vid några tillfällen delat textmaterial. Något annat samarbete med Nya Tider eller någon annan media har inte Exakt24 i dagsläget, skriver han i ett mejl till Dagens ETC.

Daniel Poohl förvånas inte av att det finns tydliga kopplingar.

– Exakt24 ingår i Nya tiders mediesfär. Dessutom är Nya tider inte en nyhetssajt utan främst en papperstidning som går ut till prenumeranter, så en sajt som Exakt24 kompletterar och skapar närvaro i en annan sorts bevakning.

– Man kan tänka att de här radikalnationalistiska sajterna är som ett kluster av små mediehus, där det inte heller är ovanligt att personer jobbar för flera av dem samtidigt. Men de konkurrerar också med varann och har olika politiska perspektiv.

Relaterade artiklar